Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą
Nie podoba mi się zupełnie to co widzę za oknem. Byłam pewna, że już będzie piękna wiosna, za chwilę lato… a tutaj od kilku dni leje i nieprzyjemnie na dworze. W taką pogodę najchętniej nigdzie bym się nie wynurzała i cały dzień spędziła w wygodnym dresie, z kawą i książką, pod kocem. Za kilka lat na pewno tak się stanie. Tymczasem obowiązków dużo, a nic się nie chce.
Dziewczynki zasnęły, Staś na spacerze z dziadkiem (jemu deszcz nie przeszkadza), więc ja piszę.
Piszę o sałatce, może da nam namiastkę słońca.
Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą
Przyrządzenie:
Orzechy upraż. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, potem na pół i usmaż na suchej patelni. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Obierz buraka i zetrzyj go na cienkiej tarce.
Obierz cebulę, pokrój w piórka. Usmaż na oliwie z oliwek. Dodaj cukier, zamieszaj, dolej 2 łyżki octu balsamicznego. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu około 10 minut.
Na talerzu połóż sałatę, rukolę, posyp startymi paseczkami buraka. Połóż plasterki szynki parmeńskiej, usmażone kawałki chorizo, pokrojoną w kostkę fetę i serek kozi. Pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz usmażoną cebulkę. Sałatkę posyp uprażonymi orzechami pecan. Miód zmieszaj z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Polej sosem sałatkę i podawaj.
Smacznego!
Ta sałatka bierze udział w konkursie „Inspiruje nas Fit & Easy”