Czekoladowe tagliatelle z sezamową ricottą, truskawkowym sosem i owocami

Na zakończenie „makaronowego maratonu” będzie coś niesamowicie wyjątkowego – czekoladowe tagliatelle (świeżutkie od Ciao Bella) z sezamową ricottą, sosem truskawkowym, malinami, borówkami amerykańskimi, a to wszystko posypane uprażonymi płatkami migdałów… mniam… mniam.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Rezydencje dla artystów gotujących”, którego organizatorem jest Malta Festival Poznań we współpracy z Durszlak.pl.
To propozycja na deser.

Czekoladowe tagliatelle z sezamową ricottą, truskawkowym sosem i owocami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Serek ricotta zamieszaj dobrze z pastą sezamową.
Z truskawek odetnij szypułki, umyj i zmiksuj z brązowym cukrem.
Na makaron połóż porcję ricotty, polej sosem truskawkowym, połóż maliny i borówki. Na koniec posyp danie uprażonymi płatkami migdałów i udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
czekoladowe tagliatelle
czekoladowe tagliatelle
czekoladowe tagliatelle
    
  • opakowanie czekoladowego tagliatelle od Ciao Bella
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżki pasty sezamowej (jeśli nie masz zmiksuj 2 łyżeczki sezamu z łyżką miodu i zamieszaj z ricottą)
  • ok. 16 truskawek
  • po 10 borówek amerykańskich na porcję
  • po 10 malin na porcję
  • uprażone płatki migdałów
  • płaska łyżeczka cukru brązowego
  • listki mięty do przybrania