Grillowane krewetki z sałatką z pomidorów i mozzarelli
Po każdym powrocie z wakacji potrzebuję trochę czasu aby się ogarnąć i wrócić do dotychczasowego życia. A po wypoczynku z trójką dzieci powinna być możliwość izolacji od wszystkich na co najmniej tydzień. Ilość rzeczy, które trzeba rozpakować, ułożyć, uprać.., jest przerażająca. No, ale wyjazd był cudowny, opłacało się.
W związku z ogromem pracy, który czekał mnie po powrocie, mimo, że wróciliśmy w sobotę w nocy, dopiero dzisiaj udało mi się coś ugotować. Oczywiście od razu się tym z Wami dzielę.
To będzie tydzień grillowania. Zaczynam od krewetek. Do tego pyszna sałatka. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis Jamiego Olivera. Same pyszności.
Grillowane krewetki z sałatką z pomidorów i mozzarelli
Przyrządzenie:
Po rozmrożeniu krewetki skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Polej je odrobiną oliwy z oliwek i posyp ziarnami sezamu. Zamieszaj. Nadziewaj krewetki na patyczki do grilla (mogą być drewniane bądź metalowe).
Pomidory pokrój na różne kawałki i wrzuć na durszlak. Posyp solą morską i odstaw aby puściły sok. Po 15 minutach posyp je oregano oraz ziołami prowansalskimi i zamieszaj z pokrojoną papryczką chilli.
4 łyżki octu balsamicznego zamieszaj z 4 łyżkami oliwy z oliwek i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Na talerzu połóż pomidory razem z kulkami mozzarelli. Wszystko posyp oregano, słodką papryką oraz rzeżuchą. Polej powstałym sosem.
Szaszłyki z krewetek smaż na grillu po około 2 minuty z dwóch stron.
Zjadaj razem z sałatką z pomidorów.
Smacznego