Po wczorajszej lasagne, dzisiaj należy zjeść zdecydowanie lżej. Zrobiłam sajgonki z warzywami, po wietnamsku. I żeby nie było tak łatwo, przyrządziłam również do nich sosy. Możesz oczywiście zjeść je z sosem sojowym, gotowym sosem słodko -kwaśnym lub innym, jaki lubisz. Sajgonki są dość ostre, nie dodawaj tabasco jeśli wolisz łagodniejsze.
Sajgonki z warzywami
Przyrządzenie:
Przygotuj sos słodko – kwaśny: na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć posiekany czosnek, szalotki i pokrojone marynowane cebulki. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę chilli. Przypraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę i dodaj pomidory z puszki i ocet. Chwilę podgrzewaj.
Przygotuj sos chilli: posiekane papryczki chilli, czosnek, cukier i obraną limonkę, zmiksuj razem blenderem. Jak uzyskasz gładką masę dodaj wodę, ocet oraz sos rybny. Wymieszaj. Od razu podawaj. Do sosu pasują również świeżo posiekane liście kolendry (ja dzisiaj niestety nie miałam).
Marchew i papryki pokrój w słupki. Kapustę pekińską lekko posiekaj. Czosnek drobno pokrój. Na rozgrzaną oliwę z oliwek zmieszaną z olejem sezamowym wrzuć czosnek, marchew, papryki, kapustę pekińską, kiełki sojowe oraz pędy bambusa. Dolej 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropel tabasco, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż aż marchew i papryki trochę zmiękną.
Arkusze papieru ryżowego zanurzaj na chwilę w ciepłej wodzie. Farsz z patelni nakładaj na dole placka i zwijaj jak naleśnika.
Sajgonki możesz podawać usmażone na oliwie z oliwek (odsączone na ręczniku papierowym) bądź ugotowane na parze. Oczywiście razem z sosami.
Ja przygotowałam obie wersje.
Smacznego