Ostra zupa z krewetkami

Ostra zupa z krewetkami

Marzeniem moim, może trochę bardziej realnym w najbliższym czasie niż otwarcie własnej restauracji – była zawsze i jest podróż na Barbados! Wspaniale było by bujać się w hamaku na plaży z drinkiem w ręku, przy wesołych i optymistycznych dźwiękach muzyki reggae…
Wiem, że kiedyś ta przygoda się spełni i razem z moją rodziną i przyjaciółmi przeżyjemy wakacje życia.
Na razie jednak pozostaje mi bujać w obłokach… a chcąc przybliżyć sobie choć trochę klimat Wysp Karaibskich postanowiłam zrobić zupę, która – jak sobie wyobrażam, mogłaby być podawana w jednej z tamtejszych restauracji przy plaży.
Jest to zupa ostra, ja takie bardzo lubię. Wystarczy, jeśli chcesz, że zmniejszysz ilość kurkumy, pieprzu kajeńskiego oraz tabasco, a będzie zdecydowanie łagodniejsza.

ostra zupa z krewetkami
Ostra zupa z krewetkami, chorizo i kurczakiem

Ostra zupa z krewetkami, chorizo i kurczakiem

Przyrządzenie:

Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny (potrzeba trochę ponad 1 litr wywaru).
Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu i kurkumie. Krewetki po rozmrożeniu polej sokiem z limonki, posól oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiełbasę chorizo, seler naciowy, pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zgnieć. Natkę pietruszki poszatkuj.
ostra zupa z krewetkami
Składniki
Chorizo usmażyć na suchej patelni i gdy już będzie chrupiące zdejmij na ręcznik papierowy. Do powstałego tłuszczu dolej trochę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany wrzuć cebulę, selera naciowego, paprykę, pieczarki oraz czosnek.
ostra zupa z krewetkami
Papryka z pieczarkami
Smaż razem przez około 5 minut. Przerzuć wszystko do sporego garnka. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, pieprzem kajeńskim, liśćmi laurowymi, pietruszką. Dodaj pomidory z puszki oraz wywar warzywny.
Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj częściowo garnek i gotuj około 30 minut czasem mieszając.
Po tym czasie dosyp ryż i kurczaka. Gotuj razem około 15-20 minut tak, żeby ryż i kurczak były ugotowane.
ostra zupa z krewetkami
Ostra zupa z krewetkami
Dodaj krewetki oraz podsmażoną kiełbasę. Polej tabasco i dopraw do smaku wedle swoich upodobań:) Gotuj razem około 2 minut.
Podawaj z gęstym jogurtem.

Smacznego

  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • 40 dag krewetek (ja miałam mrożone)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • 30 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • włoszczyzna (na wywar)
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • tymianek suszony
  • torebka ryżu mieszanego (ja miałam ryż Tricolo- mieszanka długoziarnistego, czerwonego i dzikiego)
  • pół limonki
  • czerowne tabasco
  • pieprz kajeński
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • gęsty jogurt
  • listki mięty do przybrania