Mili moi, dziaj zrobiłam nieco „poważniejsze” danie. I tak jak większość przepisów, które Wam przedstawiam, również faszerowane polędwiczki wieprzowe są bardzo łatwe w wykonaniu. Przyznam, że nie jest to przepis w 100% wymyślony przeze mnie, pomysł zaczerpnęłam z pewnej książki kucharskiej.
Dużo można znaleźć przepisów na polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami suszonymi, uważam jednak, że ten jest bardzo oryginalny, a połączenie składników bardzo dobrze dobrane. Może się wydawać, że niektóre składniki (np. imbir kandyzowany) trudno znaleźć w naszych sklepach, ja bez problemu znalazłam wszystko w jednym markecie.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane.jpg)
Faszerowane polędwiczki wieprzowe zawinięte w boczek
Przygotowanie:
Mięso można sobie przygotować nawet dzień wcześniej (ja tak zrobiłam):
Polędwiczki natnij cienkim nożem wzdłuż i rozłóż.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-6.jpg)
Zetrzyj skórkę z pomarańczy do miseczki. Pomarańczę obierz, pokrój na małe kawałki i połóż na jednej polędwiczce. Śliwki oraz imbir również pokrój i ułóż na pomarańczy. Posyp startą skórką.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-3.jpg)
Posól oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj drugą polędwiczką, owiń wędzonym boczkiem oraz zwiąż wszystko nitką.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-5.jpg)
Tak przygotowane mięso schowaj do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny. Moje było ponad 12 godzin.
Nastaw piekarnik na 200C.
Ziemniaki, marchew oraz pora pokrój w cienkie plastry. Ułóż w brytfance. Dopraw solą i pieprzem. Na to połóż grubsze kawałki jabłek.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-4.jpg)
Na jabłka połóż mięso i polej wszystko cydrem.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-2.jpg)
Tak przygotowaną brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź miękkość warzyw. Ja po sprawdzeniu wstawiłam danie jeszcze na 20 minut.
![faszerowane polędwiczki wieprzowe](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-faszerowane-1.jpg)
Mięso oraz warzywa wyłóż do naczynia, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce.
Sos przelej do mniejszego rondelka i gotuj do zredukowania jego objętości prawie o połowę. Dodaj do niego natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem.
Mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z warzywami.