W związku z prośbą Magdy C. i mojej siostry, dzisiaj pierwszy przepis na zupę – krem. To bardzo proste, pyszne i szybkie danie. Najdłużej trwa przygotowanie wywaru warzywnego, bo ja nie używam kostek rosołowych. Jeśli jednak ktoś nie ma czasu, zupa krem z zielonego groszku na bulionie z kostki też na pewno będzie bardzo dobra. Niektórzy dodają też ziemniaki aby zagęścić zupę – ja wolę dodać więcej groszku, a zamiast śmietany polecam jogurt.
Zupa krem z zielonego groszku
Przyrządzenie:
Włoszczyznę obierz, umyj i włóż do garnka z posoloną wodą. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angelskiego oraz liście laurowe. Gotuj wywar do miękkości warzyw.
W między czasie na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Chorizo lub salami pepperoni usmaż do chrupkości na patelni po orzeszkach, odsącz na ręczniku papierowym.
Na oliwie z oliwek usmaż pokrojoną cebulę i pora, dopraw solą i pieprzem. Dolej wino białe i duś do wyparowania powstałego sosu.
Gdy warzywa w garnku z wodą będą miękkie, pozostaw w wodzie jedynie pietruszkę i selera. Wsyp groszek mrożony oraz pora i cebulę z patelni. Gotuj razem około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zmiksuj wszystko blenderem.
Tak przygotowaną zupę podawaj z jogurtem, chrupkim chorizo, orzeszkami pinii i kroplami oliwy truflowej.
Pychota! Ja uwielbiam!
Smacznego!