2 sie 2013
Mam w głowie tyle przepisów, że nie wyobrażam sobie czy kiedykolwiek zdołałabym się nimi wszystkimi z Wami podzielić. Codziennie uczę się czegoś nowego, a w związku z doświadczeniem, które zdobywam coraz więcej pomysłów w mojej głowie powstaje. Są też przepisy, takie jak Kurta Schellera, których nauczyłam się na warsztatach i do których będę czasem wracać i Wam je opisywać.
Dzisiaj jest to bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa tajska. Na warsztatach przygotowywaliśmy ją z kurczakiem, ja dzisiaj zaprezentuję Tom Kha Gai z krewetkami. Obie wersje są naprawdę wyjątkowo dobre. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
Zupa z krewetkami według Kurta Schellera
Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera
Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]