Tickets Albert Adria w Barcelonie

20 lis 2014

Tickets Albert Adria w Barcelonie

Ferran i Albert Adrià to bracia, których zawodowa przygoda z hiszpańskimi tapas rozpoczęła się w 1991 roku w restauracji El Bulli. Jeśli o tym nie wiecie – El Bulli została uhonorowana 3 gwiazdkami przez przewodnik Michelin i pięć razy tytułem najlepszej restauracji na świecie przez czasopismo „Restaurant”. Szefem kuchni był Ferran Adrià. Albert pracował z bratem przez 10 lat, potem otworzył tapas bar Inopia, który stał się dla Hiszpanów miejscem kultowym. Ze względu na nieduży rozmiar lokalu i brak możliwości jego rozbudowy powstał pomysł, aby otworzyć Tickets. W projekt zaangażował się także Ferran Adrià oraz bracia Iglesias – Juan Carlos, Borja i Pedro – właściciele słynnej restauracji Rias de Galicia w Barcelonie.

Rezerwacja stolika w Tickets jest raczej trudna, obecnie najbliższe wolne terminy są dopiero za rok.

Dzięki wygranej w konkursie Złoto Hiszpanii wycieczce (kulinarnej podróży) do Barcelony miałam tę wspaniałą możliwość – byłam, jadłam i widziałam jak cudownie wygląda praca w Tickets!

tickets albert adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Szynka hiszpańska

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Podróż do Barcelony i Tickets Albert Adria

Byłam niesamowicie podekscytowana zaplanowaną tam wizytą. To był zdecydowanie najciekawszy punkt programu pobytu w Barcelonie. Wiedziałam, że czeka mnie przeżycie kulinarne, którego dotąd nie znałam. I wiecie co? Zostałam zaskoczona mega pozytywnie, bo oprócz doskonałego jedzenia zafascynowało mnie to miejsce. Klimat, jaki tam panuje, jak stylowo urządzony jest Tickets, a przede wszystkim jak perfekcyjnie pracuje obsługa – sprawiły, że czułam się tam doskonale – jak widz, a trochę jak aktor w arcymistrzowsko zagranym spektaklu teatralnym. Cudownie!

Jak możemy przeczytać o koncepcji Tickets według jej założycieli – La vida tapa to projekt łączący gastronomię ze sposobem pojmowania życia. Goście restauracji włączeni są do spektaklu teatralnego, stają się chórem teatru greckiego, uczestnikami przedstawienia cyrkowego, postaciami z bajki. Jest to inscenizacja prawdziwego życia. W La vida tapa nie ma miejsca na nudę, smutek i samotność, jest zaś wspólnota śmiechu i zabawy w dobrym towarzystwie.

Tickets składa się z kilku różnych części:

La Presumida

jest odzwierciedleniem śródziemnomorskiej Barcelony z błękitnym morzem i niezwykłym światłem które powoduje, że budząc się w tym mieście czujesz się wyjątkowo – jak nigdzie indziej na świecie. Jest tu atmosfera dawnej Barcelonety, z jej balkonami i roletami. Tutaj podaje się szynkę Joselito, ostrygi w stylu galicyjskim, w zalewie solankowej, w zielonym sosie, w koktajlu i te naturalne. Są grillowane kraby, czerwone krewetki i homary z Costa Brava, małże, omułki, muszle i navajas (brzytwy) z wybrzeża Galicji.

La Estrella

Druga centralna przestrzeń, bar o nazwie La Estrella, jest głównym miejscem serwowania drinków. Znajduje się on obok La Presumida i także utrzymany jest w klimacie śródziemnomorskim. Podaje się tu doskonałe piwa Estrella Damm, wytwarzane według oryginalnej receptury z 1876 roku.

Camarote de los Marx

Trzecia część Tickets to niewielki bar z bardziej nieformalną atmosferą, – nazywany bywa domem wariatów lub Camarote de los Marx (kabina braci Marx). Podobno można tu spotkać, przy odrobinie szczęścia, różne artystyczne indywidua. Nie było mi dane…

Nostromo 180286

Czwartą częścią jest Nostromo 180286 – bar utrzymany w futurystycznej estetyce, w którym serwuje się xuxis. Xuxis to styl odżywiania. Chleb w kulturze śródziemnomorskiej, tak jak u nas, jest podstawą codziennej diety – w Tickets używany jest do przygotowywania różnych przekąsek ze świeżych produktów, bezpośrednio przed klientami. Obsługa daje się tu unieść kreatywności. Xuxis z jeża z awokado i galaretką miętową, mątwy z cebulą gotowane w sepii z makaronem migdałowym, lody z sera manchego, boczek z sosem musztardowym i chrupiącym ogórkiem. Jest to również bar, w którym sałatki nabierają szczególnego znaczenia. Karczochy z serum z wędzonego sera Idiazábal, olejem z orzechów laskowych i ikrą z szarej barweny, budyń z migdałami z consomme z szynki iberyjskiej, grillowany arbuz z concasse pomidorowym, pistacjami i bazylią… Bracia Adrià mają głowy niekończących się pomysłów.

El Garatge

z industrialną estetyką portu kontenerowego w Barcelonie, to królestwo pa amb tomàquet (chleb z pastą pomidorową). Podaje się tu także mięsa, przekąski i kanapki z grilla, gotowany na parze chleb nadziewany lub serwowany z grillowanym ananasem czy arbuzem.

La Dolca

I wreszcie – La Dolca, w której królują słodkie przekąski. Magiczne desery z Krainy Czarów. Wafle nadziewane pralinkami z nugatowo cukierkowymi lodami, syrop miodowy, ser mató z chrupiącym miodem, chrupiące truskawki z białą czekoladą i jogurtem i wiele, wiele więcej…

Tickets Albert Adria

Estrella Damm

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Estrella Inedit

Kolację rozpoczęłam od piwa, o którym dowiedziałam się wcześniej od Filipa Dobosza – menagera eksportu grupy Damm. Poznałam go tego dnia i miałam przyjemność spędzić z nim i z jego żoną wspaniałe popołudnie. O tym, co wtedy jadłam i co widziałam opowiem Wam w następnej barcelońskiej opowieści.

Piwo Estrella Inedit ma butelkę jak do szampana, jest eleganckie i wyjątkowe. Nie wiem czy jest na świecie inne piwo, które tak pięknie się prezentuje. Inedit zostało stworzone w 2008 roku przez Ferrana Adrià i jego zespół sommelierów z El Bulli. Mówi się, że jest to piwo, które pochodzi z mózgu Ferrana Adrià. Wyczułam w nim nutę kolendry, lukrecji i skórki pomarańczy. Piwo zdecydowanie warte spróbowania.

Tickets Albert Adria

Estrella Inedit

Spójrzcie jaka piękna karta napojów i alkoholi.

Tickets Albert Adria

Karta win i napojów

Joselito

We wnętrzu Tickets nie da się nie zauważyć wiszącej niemal wszędzie szynki Joselito. Poznałam jej smak już wcześniej – w Złocie Hiszpanii. W Barcelonie przekonałam się o jej wyjątkowości. Jest to szynka, której nie kupicie w każdym sklepie, restauracji, nie ma jej nawet na targu La Boqueira. Jest to produkt wysoce ekskluzywny. To właściciel Joselito wybiera miejsca na świecie, w których zechciałby, aby szynka była sprzedawana i prezentowana. Opakowania do niej projektują designerzy pokroju Louisa Vuitton!

Dlaczego jest tak wyjątkowa? Szynka Joselito pozyskiwana jest wyłącznie ze świń rasy iberyjskiej, hodowanych na ogromnych pastwiskach przystosowanych tak, aby świniom żyło się na nich jak najprzyjemniej. Przepełnione są zatem trawami, ziołami i dębami z których pozyskiwane są żołędzie –główny składnik żywieniowy świń iberyjskich. Dobór naturalnych produktów wpływa na podstawowe dwa aspekty szynki: wysoką zawartość naturalnych antyoksydantów oraz wysoką zawartość nienasyconych kawasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu olejowego. Cykl produkcyjny szynki składa się z pięciu etapów: selekcja świń, solenie, suszenie, dojrzewanie i leżakowanie. Jest totalnie wyjątkowa – jak mówią (i nie przesadzają) – najlepsza na świecie.

Tickets Albert Adria

Joselito

Tickets Albert Adria

Joselito

Tickets Albert Adria

Tickets store

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Menu

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Prawie wszystko przygotowywane jest na naszych oczach

Tickets Albert Adria

Joselito

Takimi cudownymi pysznościami zostaliśmy ugoszczeni w Tickets:

Coctel Sólido – można to przetłumaczyć dosłownie jak koktajl stały. Z Cacahuetes Mimico (mimetyczne orzeszki ziemne) i Pescaito frito (smażona ryba)

Tickets Albert Adria

Coctel Sólido

Tickets Albert Adria

Coctel Sólido

Tickets Albert Adria

Tickets

Olivas gordal adobadas i olivas verdial

Tickets Albert Adria

Olivas gordal adobadas i olivas verdial

Tickets Albert Adria

Olivas gordal adobadas i olivas verdial

Ventresca con erizo (polędwica z jeżem morskim)

Tickets Albert Adria

Ventresca con erizo (polędwica z jeżem morskim)

Mini airbags de queso (mini poduszeczki z serem)

Tickets Albert Adria

Mini airbags de queso (mini poduszeczki z serem)

Tickets Albert Adria

Mini airbags de queso (mini poduszeczki z serem)

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Airbaguette rubia gallega (powietrzne bagietki z wołowiną rubia gallega)

Tickets Albert Adria

Airbaguette rubia gallega (powietrzne bagietki z wołowiną rubia gallega)

Tickets Albert Adria

Airbaguette rubia gallega (powietrzne bagietki z wołowiną rubia gallega)

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Milhojas de atun (ciasto francuskie „tysiąc warstw” z tuńczyka)

Tickets Albert Adria

Milhojas de atun (ciasto francuskie „tysiąc warstw” z tuńczyka)

Tickets Albert Adria

Milhojas de atun (ciasto francuskie „tysiąc warstw” z tuńczyka)

Foie escabeche (foie w marynacie)

Tickets Albert Adria

Foie escabeche (foie w marynacie)

Tickets Albert Adria

Foie escabeche (foie w marynacie)

Viaje nórdico (nordycka podróż)
Tickets Albert Adria

Viaje nórdico (nordycka podróż)

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria

Ostra soba (ostryga soba)

Tickets Albert Adria

Ostra soba (ostryga soba)

Tickets Albert Adria

Ostra soba (ostryga soba)

Tickets Albert Adria

Martini

Bhan de anguila (bhan z węgorza)

Tickets Albert Adria

Bhan de anguila (bhan z węgorza)

Canelón Buey de Mar (canelloni z krabem)

Tickets Albert Adria

Canelón Buey de Mar (canelloni z krabem)

Caballa marinada (makrela marynowana)
Tickets Albert Adria

Caballa marinada (makrela marynowana)

Pulpo picante (pikantna ośmiornica)

Tickets Albert Adria

Pulpo picante (pikantna ośmiornica)

Tapones de corcho („zatyczki” z korka)

Tickets Albert Adria

Tapones de corcho („zatyczki” z korka)

Coco-loco Ticket

tickets Albert Adria

Coco-loco Ticket

Tickets Albert Adria

Coco-loco Ticket

Tickets Albert Adria

Rachunek

Wizyta w Tickets była niesamowitym przeżyciem. Bez wątpienia kulinarnym – nigdy nie jadłam tylu doskonałych potraw. Jestem także niesamowicie zachwycona koncepcją restauracji oraz doskonałą pracą personelu. To jest czysty perfekcjonizm! Każdy pracownik wie jakie ma zadanie i wykonuje je z absolutnie pełnym oddaniem i profesjonalizmem. W ciszy, bez zbędnych krzyków, nawet słowa rzadko są między nimi wypowiadane. Rozumieją się bez nich. Pracują jak jedna bezbłędna maszyna. Ten widok mnie oczarował.

Tickets

Wierzę w to, że jeszcze będę miała okazję wybrać się do Tickets, czego i Wam najszczerzej życzę.
Pamiętajcie, jeśli tylko najdzie Was ochota na wspaniałe, świeże i najwyższej jakości hiszpańskie produkty będąc w Polsce – odwiedźcie koniecznie Złoto Hiszpanii. Ja jestem już stałą klientką.
Przy opisie Tickets posłużyłam się tekstem ze strony restauracji http://www.ticketsbar.es/web/en/#el-local
Tickets Albert Adria

Tickets Albert Adria






[instagram-feed]