Tarta z zielonym groszkiem

12 kwi 2019

Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole.

Wyjątkowo smakuje mi w niej zielony groszek Hortex – dodaję go do masy po krótkim rozmrożeniu na durszlaku, bez uprzedniego gotowania. Dzięki temu ma idealną strukturę – nie jest za miękki jak ten z puszki. Można by powiedzieć, że jest przygotowany al dente.

tarta z zielonym groszkiem
Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem i boczkiem

Przyrządzenie:

Mrożony zielony groszek Hortex wysyp na durszlak i odstaw, aby się lekko rozmroził.

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek – tak jak robi się kruszonkę). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie dłonią na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż lekko się zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

Obierz cebulę i czosnek i posiekaj.

Boczek pokrój w kostkę lub w paseczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż się lekko zarumieni i dodaj cebulę. Posól i dopraw zmielonym czarnym pieprzem i smaż dalej mieszając, aż cebula i boczek będą zrumienione. Na koniec wrzuć posiekany czosnek i smaż całość jeszcze przez około 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia.

W misce połącz zielony groszek, boczek z cebulą i czosnkiem i całą resztę składników na nadzienie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na ostygniętą tartę.

Nastaw piekarnik na 165 stopni z funkcją grzania góra – dół i wstaw tartę. Piecz przez około 50 minut.

Tarta z zielonym groszkiem świetnie smakuje na ciepło, ale także na zimno – posypana posiekaną natką pietruszki albo rzeżuchą (ja niestety nie miałam, ale myślę, że będzie świetnie pasować).

Z tartą idealnie komponuje się nektar pomarańczowo – grejpfrutowy Hortex. Polecam – spróbujcie tego połączenia 🙂

*wpis powstał we współpracy z Hortex

tarta z zielonym groszkiem
Tarta z zielonym groszkiem
tarta z zielonym groszkiem
Tarta z zielonym groszkiem


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Tarta z kapustą i grzybami

Pełnoziarnista tarta z kapustą i grzybami to moja nowa propozycja na danie wigilijne. Zastanawiałam się jak w ciekawy i oryginalny sposób połączyć ze sobą smaki świąteczne i przyrządzić je w formie nowoczesnej. Uwielbiam przeróżne tarty, dlatego pomyślałam, że przygotuję propozycję w wersji wytrawnej, z farszem podobnym do tego z pierogów z kapustą i grzybami. Chyba […]



[instagram-feed]