8 wrz 2014
To będzie ostatni już niestety przepis biorący udział w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox. Napisałam niestety, bo do akcji można zgłosić jedynie 3 przepisy, a tak się „wkręciłam” w smaki Szwajcarii, że chętnie przygotowałabym jeszcze kilka szwajcarskich wariacji. Cieszę się jednak, że powstał taki konkurs, bo przybliżył mi kuchnię szwajcarską, jak się okazało, bardzo ciekawą i apetyczną. To, że królują w niej różnego rodzaju pyszne sery zdecydowanie do mnie przemawia, dlatego w każdym zaproponowanym przeze mnie przepisie znalazły się różne ich rodzaje. W poniższym znalazł się także ser Blaui Geiss. Przyznam, że zapoznałam się z nim na potrzeby tego konkursu i jest pyszny. To niebiesko – zielony ser pleśniowy kozi. Dowiedziałam się, że karczochy, które bardzo lubię, uprawiane są w Szwajcarii i bardzo często używane są w kuchni szwajcarskiej. Szpinak również nie jest Szwajcarom obcy. Dlatego te warzywa stały się także składnikami mojej serowej pizzy. Szwajcarska pizza serowa ze szpinakiem i karczochami jest wyjątkowo pyszna. Przekonajcie się sami.
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]