Szparagi pieczone

23 maja 2016

Szparagowych przepisów ciąg dalszy. Tym razem mega prosty przepis, ale niesamowicie pyszny! Szparagi pieczone z pomidorkami cherry, serkiem ricotta, serem Parmezan, orzechami laskowymi i oliwą z oliwek z białą truflą. Ta kompozycja smaków to po prostu bajka. Nie musicie mi wierzyć. Po prostu przygotujcie to danie w domu, a jestem przekonana, że podzielicie moje zdanie i w sezonie szparagowym będziecie przyrządzać je bardzo często. Inaczej po prostu się nie da.

Szparagi pieczone

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami cherry

Przyrządzenie:

Szparagi umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki – około 2 – 3 centymetry od dołu.

Pomidorki umyj zimną wodą, osusz i przekrój na pół.

Ser Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.

W naczyniu żaroodpornym połóż szparagi. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż na pół. Połóż także połówki pomidorków cherry.

Małą łyżeczką rozłóż serek ricotta. Całość posyp serem Parmezan.

Orzechy laskowe lekko posiekaj i także posyp na szparagach.

Całość skrop oliwą z oliwek z białą truflą. Posyp solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Nastaw piekarnik na 190 stopni. Naczynie ze szparagami wstaw na środkowy ruszt i piecz, aż wierzch lekko się zarumieni. Piecz 20 – 30 minut, w zależności od piekarnika.

Szparagi pieczone podawaj od razu.

Smacznego

szparagi pieczone

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi

szparagi pieczone

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi