23 maj 2016
Szparagowych przepisów ciąg dalszy. Tym razem mega prosty przepis, ale niesamowicie pyszny! Szparagi pieczone z pomidorkami cherry, serkiem ricotta, serem Parmezan, orzechami laskowymi i oliwą z oliwek z białą truflą. Ta kompozycja smaków to po prostu bajka. Nie musicie mi wierzyć. Po prostu przygotujcie to danie w domu, a jestem przekonana, że podzielicie moje zdanie i w sezonie szparagowym będziecie przyrządzać je bardzo często. Inaczej po prostu się nie da.
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi
Szparagi umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki – około 2 – 3 centymetry od dołu.
Pomidorki umyj zimną wodą, osusz i przekrój na pół.
Ser Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
W naczyniu żaroodpornym połóż szparagi. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż na pół. Połóż także połówki pomidorków cherry.
Małą łyżeczką rozłóż serek ricotta. Całość posyp serem Parmezan.
Orzechy laskowe lekko posiekaj i także posyp na szparagach.
Całość skrop oliwą z oliwek z białą truflą. Posyp solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Naczynie ze szparagami wstaw na środkowy ruszt i piecz, aż wierzch lekko się zarumieni. Piecz 20 – 30 minut, w zależności od piekarnika.
Szparagi pieczone podawaj od razu.
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]