20 sty 2017
Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przygotujcie zatem to danie i rozkoszujcie się jego cudownym smakiem. Czy jest coś smaczniejszego od rozpuszczonego i ciągnącego się sera zanurzonego w czosnku z pomidorami?
Sznycel cielęcy pieczony z dwoma serami i sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami
Sznycle cielęce rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą i białym pieprzem z dwóch stron i odłóż na bok.
W rondelku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku. Smaż przez minutę mieszając i dodaj pomidory z puszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś sos przez 10 minut. Zmiksuj pomidory blenderem i dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki, listki bazylii porwij rękami i dodaj zioła do sosu pomidorowego.
Sznycle obtocz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor na gorącym maśle klarowanym.
Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego. Na każdego połóż porcję (po około 2 łyżki) sosu pomidorowego, pokrojony w plastry ser mozzarella oraz starty ser Parmezan. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż sery się roztopią.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i nałóż do głębokich talerzy. Polej pozostałym sosem pomidorowym. Na górze połóż sznycla z serami.
Podawaj od razu.
Sznycel cielęcy zapiekany z serami i sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami
Sznycel cielęcy zapiekany z serami i sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami
Sznycel cielęcy zapiekany z serami i sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami
Sznycel cielęcy zapiekany z serami i sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami
Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.
W tym wpisie opowiem Wam o świątecznym spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirpool z Monini i Barillą. Wiele nowego dowiedziałam się na temat oliwy z oliwek, o czym poniżej z przyjemnością Wam napiszę. Marco Ghia przedstawił nam włoskie przepisy wigilijne i przygotowywaliśmy wspólnie same pyszności. Przepisy na te dania także prezentuję Wam w tym poście. Zapraszam.