16 mar 2017
W Sueno Tapas Bar w Warszawie byłam raz dawno temu. Było po hiszpańsku, bardzo ok. Ostatnio wybrałam się tam ponownie i tym razem muszę przyznać, że było doskonale! Dowiedziałam się, że od mojej wizyty zmienił się właściciel, szef kuchni, manager oraz część załogi restauracji.
Szefem kuchni Sueno jest Tomasz Nestorowicz. Trochę z Tomkiem porozmawiałam, aby dowiedzieć się o nim czegoś więcej. Okazało się, że gotowanie to jego świat, który zaczął kreować już w wieku 16 lat idąc do szkoły o profilu gastronomicznym w Warszawie. Przez kolejne lata zdobywał kulinarne doświadczenie i udoskonalał swoje umiejętności pracując w restauracjach oraz hotelach w całej Polsce. Powiedział, że gotowanie to już nie tylko Jego praca, to prawdziwa pasja, styl życia, sztuka na talerzu, którą się z nami dzieli. Wielokrotne podróże „za smakami” na półwysep Iberyjski spowodowały, iż Tomasz stał się pasjonatem kuchni hiszpańskiej i stąd praca w W Sueno Tapas Bar w Warszawie. Jego zaangażowanie w pracę i zamiłowanie do hiszpańskich smaków bez trudu wyczujecie w potrawach, które prezentuje w restauracji Sueno.
Podczas mojej wizyty w Sueno jadłam sporo dań, które oferuje restauracja. Nie myślcie sobie, że pożarłam to wszystko sama. Na szczęście miałam kompanów przy kolacji. Zaczęliśmy od hiszpańskiego specjału – grillowane kiełbaski chistorra podane ze smażonymi kawałkami ziemniaków i trzema sosami. Bajka. Kiełbaski były soczyste, delikatne i bardzo dobre w smaku. Spójrzcie na zdjęcia i łapcie ślinę.
Grillowane kiełbaski chistorra
Grillowane kiełbaski chistorra
Kuchnię hiszpańską uwielbiam przede wszystkim za owoce morza. W Hiszpanii możemy je dostać przyrządzone na mnóstwo sposobów. Jedne z nich to na pewno ośmiorniczki. Nietrudno je zepsuć podczas przygotowywania – można sprawić, że są gumowate i niedobre. Te w Sueno są mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Ośmiorniczki
Ośmiorniczki
Świetnym pomysłem w karcie są frytki z polenty. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podane z sosem aioli i brava chipotle. Według mnie to lepsza opcja niż tradycyjne frytki z ziemniaków.
Frytki z polenty
Chrupiące kalmary to jest jeden z moich najukochańszych przysmaków ever. Jeśli są świeże i dobrze przyrządzone, mogę się nimi zajadać bez końca. Zatem oczywiste było, że muszę ich spróbować w Sueno. Nie zawiodłam się w ogóle. Były przygotowane w punkt, nie gumowate co się niestety często zdarza jak w przypadku wielu innych źle przyrządzonych owoców morza. Chrupiące, delikatne z tatarskim sosem aioli.. pisząc o nich wspominam ten wyjątkowy smak…
Chrupiące kalmary
Chrupiące kalmary
Jeśli hiszpańskie tapas to nie mogliśmy nie spróbować kiełbasek chorizo. Prawdziwe hiszpańskie kiełbaski rozpływały się w ustach. Czasem trzeba zjeść coś bardziej tłustego. To zdecydowanie poprawia samopoczucie.
Chorizo
Zamówiliśmy jeszcze jeden hiszpański przysmak – smażone w głębokim tłuszczu smażone sardynki. Ponownie sprawa ma się tak – jeśli jest świeży dobry produkt to jesteśmy na pozycji wygranej. Tak było oczywiście w tym przypadku. Świetne chrupiące rybki jadło się z największą przyjemnością.
Chrupiące sardynki
Jeśli myślicie, że nie da się zjeść więcej podczas jednej kolacji to Was zaskoczę. Otóż da się! Kolejne były cosas de picar. Co to jest dokładnie przeczytacie w moim wpisie tutaj. Te podane w Sueno były z obowiązkowym w Hiszpanii serem Manchego, kiełbaską chorizo, karczochem, oliwkami, szynką hiszpańską, kawiorem, kaparami, anchois i pomidorami. Nic dodać nic ująć.
Cosas de picar
Cosas de picar
Z pysznie pełnymi brzuchami nie mogliśmy odmówić słodkiego hiszpańskiego przysmaku jakim są churros. Chrupiące pyszne słodkości maczane w białej i mlecznej czekoladzie cudownie zwieńczyły ten wieczór. Będąc w Sueno spróbujcie ich koniecznie!
Churros
Churros
Podczas kolacji piliśmy zacne wina hiszpańskie oraz piwo Estrella Inedit, o którym pisałam Wam już w tym wpisie i które poznałam podczas wyjątkowej kulinarnej wyprawy do Barcelony.
Estrella Inedit
Sueno w języku hiszpańskim znaczy sen, marzenie. Nie bez pomyłki zatem to miejsce ma taką nazwę. Ja codziennie śnię o ukochanej Hiszpanii, a wystarczy wybrać się do Sueno…
ul. Oboźna 9
00 – 332 Warszawa
Tel. 22 826 83 17
Sueno Tapas Bar
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]