Stek z tuńczyka z pesto i kurkami

13 Gru 2016

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami to absolutny hit w mojej kuchni. Dawno nie byłam tak bardzo zadowolona ze stworzonego przeze mnie dania. Jadłam i cieszyłam się sama z siebie, taką przyjemność sprawiało jedzenie tej potrawy. Miło mi było podwójnie, gdy pochwalił je mój tata, który zawsze szczerze mówi mi co myśli o tym, co nowego ugotowałam. I przeważnie do czegoś się przyczepia. Tym razem był pełen uznania. Świetny smak świeżego steku z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażone kurki z tymiankiem to zdecydowanie kompletny talerz. Możecie bez trudu zobaczyć to na zdjęciach, ale koniecznie przekonajcie się, jaki kryje się za tym daniem smak.

stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Przepis ten powstał na potrzebę konkursu „Z moim kuchennym pomocnikiem”, który trwa obecnie na portalu Zblogowani. Skusiłam się na przystąpienie do konkursu, ponieważ nie ukrywam, że nagroda jest warta zachodu. Od jakiegoś czasu męczę się z moim zasłużonym już blenderem, a jedną z wygranych w konkursie jest blender ręczny Braun MQ9087. W tym przepisie wyobrażam sobie właśnie, że pesto z pieczonych buraków powstaje przy użyciu tego blendera. Hmm, muszę przyznać, że po przeczytaniu o jego innowacyjności i możliwościach jestem przekonana, że stałby się nieocenionym moim pomocnikiem w kuchni. Współpraca z marką Braun to mógłby być ciekawy projekt na przyszły rok. Zapraszam na pyszny przepis i trzymajcie kciuki za moje powodzenie!

stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Przyrządzenie:

Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zawiń każdy oddzielnie folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 220 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw buraki i piecz przez około 1,5 godziny, aż będą odpowiednio miękkie. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię i odstaw buraki do ostygnięcia. Po tym czasie (najlepiej w gumowych rękawiczkach) obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do wysokiego naczynia, który jest w zestawie z blenderem ręcznym.

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do buraków. Dodaj także orzeszki pinii, starty ser Parmezan, około 60 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie pesto.

Mrożone kurki rozmroź na sitku. Świeże przełóż do solanki i dokładnie wypłucz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kurki i smaż, aż będą lekko rumiane. Pod koniec dodaj listki tymianku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Świeże steki z tuńczyka oprósz solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Steki smaż na dużym ogniu (uważaj, jednak, żeby ich nie spalić), po 3 minuty z każdej strony. Steki usmażone w ten sposób smakują najlepiej.

Rybę rozłóż na talerze. Połóż ciepłe pesto z pieczonych buraków i smażone kurki. Z góry posyp pozostałymi uprażonymi orzeszkami pinii oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawaj od razu.

Smacznego

stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

zBLOGowani.pl

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Stek z tuńczyka z pesto i kurkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]