5 maj 2017
Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to istny raj dla mięsożerców i ulubieńców steków. Każdy kto się na nich zna wie doskonale, że na stek najlepszy jest rostbef lub antrykot, a nie najdroższa polędwica wołowa. Kupując wybierajcie najlepiej wołowinę sezonowaną, z jak największymi przerostami (takie białe „żyłki” tłuszczu) – to one nadają właśnie smak mięsu. Tym razem przygotowałam stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w pomidorowym sosie. Wyszły mega pyszne kalorie rozpływające się w ustach!
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Szalotki posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i smaż chwilę mieszając. Dodaj pieczarki, wymieszaj i po chwili wlej wino. Smaż całość, aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową i wlej łyżkę wody. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś sos na średnim ogniu.
Świeże kromki pieczywa usmaż na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła klarowanego. Smaż z dwóch stron, aż będą złote i chrupiące. Zdejmij na bok i na tej samej patelni smaż steki po 3 – 4 minuty z każdej strony na dużym ogniu (jeśli lubisz stopień wysmażenia medium/medium rare, jeśli lubisz mniej lub bardziej wysmażone to smaż je odpowiednio krócej bądź dłużej). Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połóż steki na kawałkach smażonego chleba i polej sosem z pieczarkami. Z góry posyp posiekaną natką pietruszki.
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]