Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami

5 maja 2017

Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to istny raj dla mięsożerców i ulubieńców steków. Każdy kto się na nich zna wie doskonale, że na stek najlepszy jest rostbef lub antrykot, a nie najdroższa polędwica wołowa. Kupując wybierajcie najlepiej wołowinę sezonowaną, z jak największymi przerostami (takie białe „żyłki” tłuszczu) – to one nadają właśnie smak mięsu. Tym razem przygotowałam stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w pomidorowym sosie. Wyszły mega pyszne kalorie rozpływające się w ustach!

stek z antrykotu na grzance

Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym

Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami

Przyrządzenie:

Szalotki posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i smaż chwilę mieszając. Dodaj pieczarki, wymieszaj i po chwili wlej wino. Smaż całość, aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową i wlej łyżkę wody. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś sos na średnim ogniu.
Świeże kromki pieczywa usmaż na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła klarowanego. Smaż z dwóch stron, aż będą złote i chrupiące. Zdejmij na bok i na tej samej patelni smaż steki po 3 – 4 minuty z każdej strony na dużym ogniu (jeśli lubisz stopień wysmażenia medium/medium rare, jeśli lubisz mniej lub bardziej wysmażone to smaż je odpowiednio krócej bądź dłużej). Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połóż steki na kawałkach smażonego chleba i polej sosem z pieczarkami. Z góry posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

Stek z antrykotu na grzance

Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym

Stek z antrykotu na grzance

Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne i dobre mięso. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Nie można poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej, bo staje się twarda. W tym przepisie pokażę Wam jak w bardzo prosty i niewymagający czasu sposób przyrządzić z niej pyszne i eleganckie danie. Przedstawiam Wam pomysł na polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami […]

Jajka pieczone z pomidorami i papryką

Co niebanalnego przygotować na śniadanie? Mam dla Was idealną propozycję. Jajka pieczone z salsą z pomidorów i papryki z hiszpańską kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz poczuć ich wyjątkowy smak to musisz poświęcić tej potrawie maksymalnie 30 minut. Może się wydawać, że to długo, ale uwierzcie mi, że bardzo warto. Ten przepis to głównie połączenie smaków hiszpańskich […]