Spaghetti z cielęciną i pomidorami

13 lip 2015

Spaghetti z cielęciną mieloną i świeżymi, dojrzałymi pomidorami to chyba ulubione danie moich dzieci. Do sosu dodaję także startą marchewkę, posiekaną cebulkę i przyprawy i wychodzi obłędny. Delikatne mięso cielęciny rozpływa się w ustach, a słodki smak pomidorów w połączeniu z masłem klarowanym powoduje, że nie można przestać jeść. Zapraszam.

spaghetti z cielęciną

Spaghetti z cielęciną i pomidorami

Przyrządzenie:

Mięso umyj zimną wodą, osusz i ewentualnie oczyść z błonek. Zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj słodką paprykę, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.

Cebulę pokrój w kostkę.

Czosnek posiekaj.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj mieloną cielęcinę i smaż na średnim ogniu około 8 minut.

Dodaj pomidory, marchewkę i czosnek. Wymieszaj całość, zakryj patelnię pokrywką i duś sos około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzuć kilka listków bazylii do sosu.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Wlej do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu.

Do sosu dodaj śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj makaron z sosem.

Spaghetti z cielęciną podawaj ciepłe posypane startym parmezanem i paseczkami listków bazylii.

Smacznego

spaghetti z cielęciną

spaghetti z cielęciną

spaghetti z cielęciną



Sznycel cielęcy pieczony

Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.



[instagram-feed]