Skorzonera w roli głównej

28 gru 2015

Skorzonera czyli inaczej wężymord lub czarny korzeń. To bardzo dobra roślina, która w smaku przypomina trochę szparagi. Nie posiada jednak włókien i jest bardzo sycąca. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Skorzonera jest jednym z ulubionych przeze mnie roślin jadalnych. Można „wyczarować” z nią wiele wspaniałych dań. Dzisiaj proponuję tagliatelle ze skorzonery i cukinii z orzechami pekan i posiekaną świeżą kolendrą. Można podać je jako danie główne lub jako dodatek do ryby albo mięsa. Zapraszam.

skorzonera

Skorzonera

Skorzonera

Przyrządzenie:

Skorzonerę obierz. Proponuję obierać ją w rękawiczkach, ponieważ wydziela sok mleczny, który jest lepki i brudzi na brązowo. Umyj zimną wodą i obieraczką do warzyw pokrój w długie cienkie i szerokie paski, jak tagliatelle. Wkładaj je do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Cukinię umyj, odkrój końcówki i także obieraczką do warzyw pokrój w długie cienkie i szerokie paski, jak tagliatelle.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Kolendrę umyj, osusz i posiekaj.

Orzechy pekan pokrusz na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż krótko czosnek. Dodaj odcedzone paski skorzonery. Skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj paski z cukinii, dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj syrop z daktyli i sos Tabasco (wedle uznania). Smaż mieszając jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaj połowę posiekanej kolendry i wymieszaj.

Tagliatelle ze skorzonery i cukinii podawaj posypane uprażonymi orzechami pekan, posiekaną kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego

skorzonera

skorzonera

skorzonera



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]