6 kwi 2013
Sałatka z włoską salami, serem feta i roquefort
Sobota pracowita, ale szybką sałatkę udało mi się przygotować.
Dzisiaj z przepyszną salami – włoska kiełbaska z koprem włoskim, pychota. Jest tak dobra, że postanowiłam ją tylko pokroić i dodać do sałatki, a nie jak zawsze wcześniej podsmażyć.
No i nie mogłam się oprzeć – musiałam ją skropić oliwą z oliwek z czarnymi truflami.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]