27 maj 2013
Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą
Nie podoba mi się zupełnie to co widzę za oknem. Byłam pewna, że już będzie piękna wiosna, za chwilę lato… a tutaj od kilku dni leje i nieprzyjemnie na dworze. W taką pogodę najchętniej nigdzie bym się nie wynurzała i cały dzień spędziła w wygodnym dresie, z kawą i książką, pod kocem. Za kilka lat na pewno tak się stanie. Tymczasem obowiązków dużo, a nic się nie chce.
Dziewczynki zasnęły, Staś na spacerze z dziadkiem (jemu deszcz nie przeszkadza), więc ja piszę.
Piszę o sałatce, może da nam namiastkę słońca.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]