Sałatka z soczewicą, burakiem, śliwką i serem kozim

Choć dzisiaj pogoda niezbyt słoneczna to fakt jest taki, że nadeszła wiosna. Chyba każdy z nas ma potrzebę jedzenia lżejszych dań. Już niedługo czekają nas fantastyczne sezonowe świeże owoce i warzywa. Teraz jednak także możemy przygotować lekkie, zdrowe i pyszne potrawy. Sałatka z soczewicą, którą Wam dzisiaj prezentuję jest niezwykle pyszna, bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Co ważne – jest także bardzo syta. Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko uważnie przeczytać przepis, spisać listę zakupów, nabyć potrzebne produkty i przygotować tę sałatkę. Zapraszam bardzo serdecznie i życzę smacznego!

sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicą, burakiem, śliwką i serem kozim

Przyrządzenie:

Buraka upiecz zawiniętego w folię aluminiową, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 2 godziny, aż będzie miękki. Po ostudzeniu, obierz i pokrój w kostkę. Zrób to najlepiej w rękawiczkach kuchennych, aby nie ubrudzić rąk.

Ząbki czosnku upiecz także w piekarniku, obok buraka, przez 10 minut.

Czosnek wyjmij z łupin i przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować składniki na sos. Dolej sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodaj miętę i dopraw całość solą i pieprzem. Zmiksuj sos. Spróbuj. Dolej ewentualnie więcej oliwy z oliwek.

Do miski włóż odsączoną soczewicę, pokrojonego buraka, kozi ser, śliwki i uprażone orzechy. Wlej sos i całość dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu udekoruj świeżymi listkami mięty i sałatka z soczewicą jest gotowa do jedzenia 🙂

Smacznego

sałatka z soczewicą

sałatka z soczewicą