22 kwi 2014
Święta, Święta i po Świętach! Jak zapewne zauważyliście – nie napisałam przepisu i nie przygotowywałam w tym roku żadnych tradycyjnych Wielkanocnych potraw. Miałam totalną labę. Dwa dni u teściów, w drugi dzień Świąt także byliśmy zaproszeni do rodziny. Potrzebowałam tego odpoczynku. Najadłam się mnóstwa pyszności, chyba trochę za dużo. Dlatego postanowiłam, wraz z pierwszym pięknie ciepłym i słonecznym dniem, rozpocząć sezon na sałatki. Wraz ze świeżymi sezonowymi warzywami i owocami – będzie zdrowo, pysznie i kolorowo! Sałatka z pomidorami to idealne danie na „po Świętach”.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]