18 lut 2013
Dzisiaj mam gorszy nastrój – zimowo, zimno i nieprzyjemnie.. Nie lubię takiego klimatu. Już wcześniej wspominałam o tym, że najchętniej zamieszkałabym w miejscu gdzie owoce morza są codziennością. Tak, to sprawa świeżości produktów, ale przede wszystkim słońca i ciepła. Tego mi ogromnie brakuje w okresie zimowym w Polsce. Niestety w najbliższym czasie nie zapowiada się abym mogła wybrać się na wakacje w jakieś słoneczne miejsce. Zima też jeszcze trochę potrwa, dlatego wymyśliłam sałatkę, której miks smakowy da mi namiastkę lata i egzotyki. Kojarzy mi się właśnie ze słońcem, świeżością i wypoczynkiem – sałatka z mango.
Sałatka z mango, szynką parmeńską i fetą
Część składników na sałatkę
Sałatka z szynką parmeńską, mango i serem feta
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]