25 lut 2013
Sałatka z gruszką
Po wczorajszym leniuchowaniu, przejedzeniu (przepyszny obiad u teściowej) i nie gotowaniu, dzisiaj po raz kolejny nadszedł czas na sałatkę. Sałatka jest co prawda z gruszką, ale dodałam do niej wyraziste w smaku składniki i zrobiłam dość ostry sos, w związku z czym, nie należy ona do dań słodkich. Zamiast sosu, który proponuję, można też użyć sosu balsamico. Sądzę, że będzie się równie dobrze komponował z przedstawionymi przeze mnie składnikami.
Sałatka z gruszką
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]