Sajgonki z warzywami

7 mar 2013

Po wczorajszej lasagne, dzisiaj należy zjeść zdecydowanie lżej. Zrobiłam sajgonki z warzywami, po wietnamsku. I żeby nie było tak łatwo, przyrządziłam również do nich sosy. Możesz oczywiście zjeść je z sosem sojowym, gotowym sosem słodko -kwaśnym lub innym, jaki lubisz. Sajgonki są dość ostre, nie dodawaj tabasco jeśli wolisz łagodniejsze.

Sajgonki z warzywami

Sajgonki z warzywami

Sajgonki z warzywami

Przyrządzenie:

Przygotuj sos słodko – kwaśny: na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć posiekany czosnek, szalotki i pokrojone marynowane cebulki. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę chilli. Przypraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę i dodaj pomidory z puszki i ocet. Chwilę podgrzewaj.
sajgonki z warzywami

Sos słodko – kwaśny

Przygotuj sos chilli: posiekane papryczki chilli, czosnek, cukier i obraną limonkę, zmiksuj razem blenderem. Jak uzyskasz gładką masę dodaj wodę, ocet oraz sos rybny. Wymieszaj. Od razu podawaj. Do sosu pasują również świeżo posiekane liście kolendry (ja dzisiaj niestety nie miałam).
sajgonki z warzywami

Sos chili

Marchew i papryki pokrój w słupki. Kapustę pekińską lekko posiekaj. Czosnek drobno pokrój. Na rozgrzaną oliwę z oliwek zmieszaną z olejem sezamowym wrzuć czosnek, marchew, papryki, kapustę pekińską, kiełki sojowe oraz pędy bambusa. Dolej 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropel tabasco, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż aż marchew i papryki trochę zmiękną.
sajgonki z warzywami

Warzywa

Arkusze papieru ryżowego zanurzaj na chwilę w ciepłej wodzie. Farsz z patelni nakładaj na dole placka i zwijaj jak naleśnika.
sajgonki z warzywami

Papier ryżowy z warzywami

sajgonki z warzywami

Surowe sajgonki z warzywami

Sajgonki możesz podawać usmażone na oliwie z oliwek (odsączone na ręczniku papierowym) bądź ugotowane na parze. Oczywiście razem z sosami.
Ja przygotowałam obie wersje.
Smacznego
sajgonki z warzywami

2 wersje sajgonek z warzywami



Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]



[instagram-feed]