Restauracja Via Suzina w Warszawie

13 Sie 2018

Do restauracji, którą z przyjemnością opiszę Wam w tym poście wybierałam się bardzo długo. Po wizycie zdecydowanie żałuję, że tak późno znalazłam czas, żeby tam pójść. Restauracja Via Suzina w Warszawie mieści się właśnie przy ulicy Suzina, tuż obok restauracji Kotłownia, o której pisałam Wam kiedyś (link tutaj). Szefem Kuchni obu tych miejsc jest Marcin Banach, którego zdolności kulinarne oraz Jego samego miałam okazję wcześniej poznać. Restauracja Via Suzina serwuje dania kuchni włoskiej, ulubionej przeze mnie oraz moją rodzinę, zatem wybraliśmy się tam w większym gronie.

restauracja Via Suzina

Restauracja Via Suzina w Warszawie

Restauracja Via Suzina

Jak mówią pracownicy restauracji i co bez trudu można odczuć przebywając w Via Suzina – jest to miejsce, w którym czujesz się dobrze, jak u siebie, wśród „swoich” ludzi. Menadżerką restauracji sióstr 😉 jest przesympatyczna, a zarazem w pełni profesjonalna Anita. Ciepła i pogodna osoba, która także sprawia, że w niezwykle przyjemnej atmosferze spędzasz czas w Via Suzina. Nie pamiętam imienia dziewczyny, która nas obsługiwała, bo zdecydowanie Ona, jak zresztą wszyscy pracownicy restauracji przykładają się do tego, że czujesz się swobodnie.

W karcie restauracji Via Suzina znajdziemy duży wybór makaronów, pizzy i owoców morza. Są też dania główne – mięsa i ryby, menu dla dzieci, zupy, sałatki oraz oczywiście desery.

Co zamówiliśmy

Przystawki

Nie mogliśmy nie zamówić owoców morza, całą rodziną jesteśmy fanami takich smaków. Na początek smażone krążki kalmara podane z sosem tysiąca wysp, krewetki tygrysie smażone na maśle ze szpinakiem i boczkiem, kawałki ośmiornicy podane z krewetkami, kalmarami i mulami oraz zupę rybną.

Hmm, owoce morza były tak pyszne, że zniknęły w oka mgnieniu. Dosłownie walczyliśmy o każdą porcję. Mówię tutaj o wszystkich, którzy byliśmy na kolacji. Niestety (dla dorosłych) dzieci wygrywały w tej batalii.

W punkt przygotowane kalmary, co nie jest takie proste. Przeważnie są gumowate i średnie. Nie inaczej było z krewetkami czy mulami. Zupa rybna pyszna, delikatna. Nie jechała rybą, bardzo miło łechtała kubki smakowe.

restauracja Via Suzina

Kalmary smażone

restauracja Via Suzina

Zupa rybna

restauracja Via Suzina

Krewetki

restauracja Via Suzina

Miks owoców morza

Restauracja Via Suzina

Miks owoców morza

Dania główne

We włoskiej restauracji zawsze trzeba spróbować makaronów i pizzy. Tak też oczywiście zrobiliśmy. Zamówiliśmy makaron carbonara, makaron ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami oraz pizzę z szynką parmeńską i krewetkami.

Aby danie smakowało potrzebne są wysokiej jakości składniki, ale przede wszystkim serce włożone w jego przygotowanie. U mamy czy u babci zawsze smakuje najlepiej, prawda? Z czego słynie włoska kuchnia? Oczywiście z prostoty i świeżych produktów. Jednak przede wszystkim z tego, że jedząc w rodzinnych włoskich tawernach czujesz się jak w domu, ugoszczony z najszczerszą radością. Powiem Wam, że w Via Suzina tak właśnie jest.

Każde danie, które jedliśmy w restauracji było przygotowanie z wielką starannością, żadnemu nic nie brakowało. Uczciwa kuchnia bez ściemy. Natomiast swobodny klimat tego miejsca sprawia, że z wielką przyjemnością spędzisz tam czas wśród swoich bliskich.

Restauracja Via Suzina

Pizza z krewetkami

Restauracja Via Suzina

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem kozim

Marcin zamówił żeberka wieprzowe z pieca w słodkiej glazurze. Delikatne, rozpadające się kawałki mięsa pod widelcem, doskonały smak. Choć porcja nie była maleńka, podołał i z przyjemnością się objadł 🙂 Carbonary i żeberek Wam nie pokażę, gdyż Staś jedzący carbonarę mógłby za parę lat mieć do mnie pretensje, że opublikowałam to publicznie (naprawdę mocno się zajadał), a żeberek nie zdążyłam zrobić przed pierwszym kęsem Marcina.

Desery

Niewątpliwie pysznie już najedzeni, postanowiliśmy jednak spróbować deserów i podzielić się porcją creme brulee. Było idealne w punkt. Przyznaję, że także szybko nam z tym poszło. Dzieci oczywiście bez trudu zmieściły po porcji deserów lodowych.

restauracja Via Suzina

Creme brulee

restauracja Via Suzina

Deser lodowy

Co jeszcze

Bardzo ważne w tym miejscu są wina. Jak zapewne wiecie jestem ich fanką, więc mocno zwracam na to uwagę. Poprosiłam o białe wytrawne wino mineralne i dostałam idealne dla mnie portugalskie wino. Wręcz napiszę, że po prostu było pyszne!

restauracja Via Suzina

Wino portugalskie

Na dole restauracji jest też bardzo duży pokój dla dzieci. W naszym przypadku to zawsze świetna sprawa i nie ukrywam, że ogromny atut. Dzieci się nie nudzą. Przychodzą tylko jeść i dobrze się bawią.

restauracja Via Suzina

Pokój dla dzieci

Jeśli jesteście fanami owoców morza, kuchni włoskiej. Lubicie spędzać czas w luźnej atmosferze albo szukacie miejsca, w którym napijecie się dobrego wina to nie zastanawiajcie się dłużej i pędźcie do Via Suzina.

Restauracja Via Suzina

Ul. Suzina 8, 01-586 Warszawa
Telefon: 690 021 882
Czynne codziennie od 13:00

restauracja Via Suzina

Część menu

PS* światło w restauracji nie było najlepsze do zdjęć, dlatego nie oddają one w pełni „apetyczności” i urody dań 😉