4 kwi 2017
Restauracja Północ Południe w Warszawie odświeżyła swoją kartę i zaprezentowała ją podczas premierowej kolacji. Miałam tę niewątpliwą przyjemność i byłam jednym z zaproszonych gości tego dnia. Jak wygląda nowe menu Północ Południe i kto jest teraz szefem kuchni restauracji przeczytacie poniżej.
Restauracja Północ Południe w Warszawie
Restauracja Północ Południe w Warszawie
Restauracja Północ Południe istnieje od dwóch lat, jednak od niedawna zaszła w niej duża zmiana. Jest nowa ekipa pracowników, a przede wszystkim nowy szef kuchni. Jest nim Adam Zajkowski, który powrócił do Polski po 1,5 rocznym pobycie w Norwegii. Pracował tam w dwóch topowych restauracjach w Oslo. Wcześniej w Polsce współpracował z Jurkiem Sobieniakiem i Grzegorzem Łapanowskim, pracował w restauracjach hotelowych oraz podczas kina kulinarnego Transatlantyk.
Szef kuchni i kucharze Północ Południe
Właściciel, szef kuchni i menadżer Północ Południe
Jak nazwa restauracji wskazuje – dania w karcie to połączenie północy z południem. Znajdziemy w niej produkty lokalne, ale także wysokiej jakości składniki światowe. Dostaniemy między innymi grasicę, kaszankę ze słoniną z Podlasia, jagnięcinę z Lubelszczyzny, ośmiornicę czy łososia szkockiego Label Rouge.
Restauracja Północ Południe
Na amuse bouche było ceviche z przegrzebków – bardzo fajnie podkręciło nasze kubki smakowe i byliśmy gotowi na próbowanie dań z nowej wiosennej karty. Nie było określonego menu, wybieraliśmy to na co mieliśmy ochotę. Do potraw mieliśmy doskonale dobrane wina przez sommeliera ze Star Wines. Idealnie trafił w moje smaki i wina, które lubię najbardziej – królowała Hiszpania.
Na przystawkę zamówiłam grasicę. Była odrobinę za twarda, ale połączenie smaków bardzo fajne – sos ponzu i miło chrupiące ziarna słonecznika. Jestem pewna, że następnym razem grasica będzie idealna, to pewnie stres związany z premierą menu spowodował delikatne jej przeciągnięcie. Próbowałam też przystawek moich przyjaciół i tutaj nie było się do czego przyczepić. Tatar wołowy doskonały (już miałam przyjemność wcześniej go jeść), ślimaki przygotowane w punkt – delikatne, czosnkowe. Troszeczkę zabrakło im soli, ale to żaden problem. Pyszna biała kaszanka z chrupiącą słoniną z Podlasia i hit – zupa rybna. Duża porcja zupy z ogromną ilością krewetek i małży.
Biała domowa kaszanka
Tatar z Black Angus’a
Kuchnia w Północ Południe
Grasica
Ślimaki po burgundzku
Wino
Zupa rybna PÓŁNOC-POŁUDNIE
Moje danie główne to była istna petarda! Zamówiłam comber jagnięcy z Lubelszczyzny z bobem, sosem miętowym i młodymi marchewkami. Mięso świeże, soczyste, delikatne i przygotowane idealnie. Po prostu pyszne. Jak przypominam sobie ten smak to muszę przełykać ślinę, bo moje ślinianki wariują. No i ten bób! Danie kompletne i boskie bez dwóch zdań.
Comber jagnięcy z Lubelszczyzny, bób, sos miętowy, piklowana rzodkiewka – zdjęcie z telefonu
Próbowałam oczywiście także innych potraw. Ośmiornicę z chorizo jadłam już co prawda wcześniej, ale chciałam się przekonać czy będzie tak samo dobra. I była. Miękka, rozpływająca się w ustach, nie przeciągnięta, delikatna. Świetnie skomponowane chorizo i innymi dodatkami.
Ośmiornica z chorizo
Łosoś szkocki Label Rouge z pięknym młodym bobem na risotto cytrynowym. Chyba nie muszę tego komentować. Spójrzcie na to zdjęcie i odpowiedzcie sobie sami na pytanie czy to było dobre.
Łosoś szkocki Label Rouge
Wino
Polędwica Black Angus podana ze szpikiem, fondantem ziemniaczanym i sosem madera. Rewelacja. Spróbowałam odrobinę, bo Marcin (Jaja w kuchni) jak dorwał się do swojej porcji to zniknęła w mig.
Polędwica Black Angus, szpik
Burger Royal
Burgera nie miałam szansy spróbować, ale prezentował się dumnie. Wołowina Black Angus, cheddar, sos chipotle i frytki z batatów.
Burger Royal i Jaja w Kuchni
Propozycje deserowe są bardzo oryginalne i niebanalne. Kukurydza, lody kukurydziane, solony karmel, mini kukurydza, pop corn, Melba – brzoskwinia, porto, rozmaryn, ser koryciński, granola z pistacji i Parfait a’la tiramisu z kremem mascarpone. Wszystkie desery pyszne i wyjątkowe. Polecam spróbować każdej propozycji.
Kukurydza, lody kukurydziane, solony karmel, mini kukurydza, pop corn
Melba, brzoskwinia, porto, rozmaryn, ser koryciński, granola z pistacji
Parfait a’la tiramisu
Wieczór w restauracji Północ Południe spędziłam w cudownej atmosferze, ze wspaniałymi ludźmi, z pysznym jedzeniem i doskonałym winem. Czy potrzeba czegoś więcej?
Restauracja Północ Południe
ul. Bagatela 10
00-585 Warszawa
telefon: 22 114 31 13
email: kontakt@pn-pd.pl
*polecam obserwować mój profil na FB. Będziecie mogli wylicytować ze mną kolację w Północ Południe, a pieniądze przekazane zostaną na leczenie i rehabilitację chorej Ani. Więcej będzie na FB.
Jeszcze trochę fotek z kolacji. Wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Asi (Odczaruj Gary)
Z Jajami 😉
Północ Południe
Północ Południe
Kolacja w Północ Południe
Dużo wina!
Wydawka
Walka o burgera
Wygrał
Kolacja w Północ Południe
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]