26 wrz 2017
Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam przepis na kalmary w azjatyckich smakach. Totalnie mój autorski pomysł, zatem nie czepiajcie się, że np. w Tajlandii takich nie jedliście. Co do przypraw – podałam ilości „na oko”, doprawcie danie po swojemu. Ja np. dodałam sporo papryczki chili, bo lubię ostre potrawy.
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Zacznij od przygotowania kalmarów. Ze środka wyjmij głowy z odnóżami i struny grzbietowe – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Pokrój kalmary w krążki, macki tak, aby były pojedynczo.
W misce wymieszaj po 3 łyżki soku cytryny, sosu sojowego, oleju sezamowego, sosu Teriyaki, sos Tabasco lub paprykę chili w proszku do smaku. Dodaj cukier, wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej jakiegoś składnika. Do mieszanki włóż kalmary i dokładnie zanurz je w sosie. Odstaw na bok.
Warzywa umyj zimną wodą. Marchew obierz, z papryki wydrąż gniazda nasienne z pestkami. Pokrój warzywa w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Pomidora sparz wrzątkiem, wytnij rdzeń i pokrój miąższ w kostkę.
Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź jak będzie gotowy i odstaw na bok.
W woku bądź głębokiej patelni rozgrzej olej arachidowy. Wszystko smaż krótko, na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cebulę, jak się lekko zarumieni wrzuć plasterki czosnku. Po około 30 sekundach dodaj marchew i smaż około 1 minutę. Dodaj słupki papryki oraz pastę curry i smaż kolejną minutę.
Warzywa przełóż na boki woka lub patelni, aby środek został pusty. Wrzuć kalmary, zostawiając marynatę. Smaż je maksymalnie 1 minutę cały czas mieszając. Dodaj pomidory, sezam, wlej marynatę i wymieszaj wszystkie składniki na patelni bardzo dokładnie. Wrzuć 3/4 posiekanej kolendry. Danie jest gotowe. Zdejmij patelnię z ognia.
Do miseczek włóż porcje makaronu ryżowego. Najlepiej chochlą nałóż kalmary z warzywami i sosem. Z góry posyp resztą posiekanej kolendry.
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]