Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

26 Wrz 2017

Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam przepis na kalmary w azjatyckich smakach. Totalnie mój autorski pomysł, zatem nie czepiajcie się, że np. w Tajlandii takich nie jedliście. Co do przypraw – podałam ilości „na oko”, doprawcie danie po swojemu. Ja np. dodałam sporo papryczki chili, bo lubię ostre potrawy.

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Przyrządzenie:

Zacznij od przygotowania kalmarów. Ze środka wyjmij głowy z odnóżami i struny grzbietowe – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Pokrój kalmary w krążki, macki tak, aby były pojedynczo.

W misce wymieszaj po 3 łyżki soku cytryny, sosu sojowego, oleju sezamowego, sosu Teriyaki, sos Tabasco lub paprykę chili w proszku do smaku. Dodaj cukier, wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej jakiegoś składnika. Do mieszanki włóż kalmary i dokładnie zanurz je w sosie. Odstaw na bok.

Warzywa umyj zimną wodą. Marchew obierz, z papryki wydrąż gniazda nasienne z pestkami. Pokrój warzywa w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Pomidora sparz wrzątkiem, wytnij rdzeń i pokrój miąższ w kostkę.

Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź jak będzie gotowy i odstaw na bok.

W woku bądź głębokiej patelni rozgrzej olej arachidowy. Wszystko smaż krótko, na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cebulę, jak się lekko zarumieni wrzuć plasterki czosnku. Po około 30 sekundach dodaj marchew i smaż około 1 minutę. Dodaj słupki papryki oraz pastę curry i smaż kolejną minutę.

Warzywa przełóż na boki woka lub patelni, aby środek został pusty. Wrzuć kalmary, zostawiając marynatę. Smaż je maksymalnie 1 minutę cały czas mieszając. Dodaj pomidory, sezam, wlej marynatę i wymieszaj wszystkie składniki na patelni bardzo dokładnie. Wrzuć 3/4 posiekanej kolendry. Danie jest gotowe. Zdejmij patelnię z ognia.

Do miseczek włóż porcje makaronu ryżowego. Najlepiej chochlą nałóż kalmary z warzywami i sosem. Z góry posyp resztą posiekanej kolendry.

Smacznego

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Śledzie korzenne

Przepis na śledzie, który prezentuję Wam w tym wpisie nie jest mojego autorstwa. Jadłam to danie podczas kolacji u mojej przyjaciółki Asi Żurowskiej – Kruk i totalnie się zachwyciłam. Ona natomiast ma tą recepturę od swojego taty i na całe szczęście dla nas wszystkich pozwoliła mi się nim z Wami podzielić. Śledzie korzenne to idealna […]