Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

26 Wrz 2017

Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam przepis na kalmary w azjatyckich smakach. Totalnie mój autorski pomysł, zatem nie czepiajcie się, że np. w Tajlandii takich nie jedliście. Co do przypraw – podałam ilości „na oko”, doprawcie danie po swojemu. Ja np. dodałam sporo papryczki chili, bo lubię ostre potrawy.

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Przyrządzenie:

Zacznij od przygotowania kalmarów. Ze środka wyjmij głowy z odnóżami i struny grzbietowe – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Pokrój kalmary w krążki, macki tak, aby były pojedynczo.

W misce wymieszaj po 3 łyżki soku cytryny, sosu sojowego, oleju sezamowego, sosu Teriyaki, sos Tabasco lub paprykę chili w proszku do smaku. Dodaj cukier, wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej jakiegoś składnika. Do mieszanki włóż kalmary i dokładnie zanurz je w sosie. Odstaw na bok.

Warzywa umyj zimną wodą. Marchew obierz, z papryki wydrąż gniazda nasienne z pestkami. Pokrój warzywa w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Pomidora sparz wrzątkiem, wytnij rdzeń i pokrój miąższ w kostkę.

Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź jak będzie gotowy i odstaw na bok.

W woku bądź głębokiej patelni rozgrzej olej arachidowy. Wszystko smaż krótko, na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cebulę, jak się lekko zarumieni wrzuć plasterki czosnku. Po około 30 sekundach dodaj marchew i smaż około 1 minutę. Dodaj słupki papryki oraz pastę curry i smaż kolejną minutę.

Warzywa przełóż na boki woka lub patelni, aby środek został pusty. Wrzuć kalmary, zostawiając marynatę. Smaż je maksymalnie 1 minutę cały czas mieszając. Dodaj pomidory, sezam, wlej marynatę i wymieszaj wszystkie składniki na patelni bardzo dokładnie. Wrzuć 3/4 posiekanej kolendry. Danie jest gotowe. Zdejmij patelnię z ognia.

Do miseczek włóż porcje makaronu ryżowego. Najlepiej chochlą nałóż kalmary z warzywami i sosem. Z góry posyp resztą posiekanej kolendry.

Smacznego

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

przepis na kalmary

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Przepis na kalmary w azjatyckich smakach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Tarta z kapustą i grzybami

Pełnoziarnista tarta z kapustą i grzybami to moja nowa propozycja na danie wigilijne. Zastanawiałam się jak w ciekawy i oryginalny sposób połączyć ze sobą smaki świąteczne i przyrządzić je w formie nowoczesnej. Uwielbiam przeróżne tarty, dlatego pomyślałam, że przygotuję propozycję w wersji wytrawnej, z farszem podobnym do tego z pierogów z kapustą i grzybami. Chyba […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]