17 lis 2017
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je jeszcze rękami. Potem musimy uzbroić się w cierpliwość, aby ciasto ładnie wyrosło. Zapraszam na przepis na brioche.
Przepis na brioche – francuskie puszyste bułeczki
Drożdże pokrusz i dodaj do ciepłego mleka i śmietanki razem z łyżką cukru. Drewnianą łyżką wszystko razem dokładnie wymieszaj tak, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej.
W tym czasie przez sitko przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, likier mleczny, miód, resztę cukru i sól. Ugniataj ciasto przez około 5 minut, po czym dolej mleko ze śmietanką i drożdżami i zagniataj ciasto tak długo aż będzie elastyczne, zwarte i gładkie. Będzie klejące, ale nie dodawaj więcej mąki. Posmaruj ciasto olejem, zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 1 godzinę. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Po tym czasie podziel ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego z nich zroluj wałeczki o tej samej długości. Odetnij 1/5 wałeczka. Wałeczek zwiń w pierścień, a z małego kawałeczka utwórz małą kulkę, którą połóż na środku pierścienia i lekko wciśnij do środka. Tak przygotowane brioche połóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając, że jeszcze urosną, żeby nie były zbyt blisko siebie. Odstaw na 30 minut.
Ciasto na brioche
W tym czasie wymieszaj jajko z mlekiem i odstaw. Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową, a nie były prosto z lodówki zimne.
Nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją grzania góra – dół. Posmaruj brioche jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż będą złociste i przyrumienione. Moje piekły się 25 minut.
Ciasto na brioche
Upieczone brioche
Po lekkim przestygnięciu (tak trzeba, chociaż ja też uwielbiam je jeść od razu) możesz zajadać się pysznymi brioche. Są świetne bez żadnych dodatków, ale posmarowane masełkiem czy jakimś dobrym dżemem w towarzystwie kawy, a dla dzieci ciepłego mleka są po prostu obłędne!
Przepis na brioche
Przepis na brioche
Przepis na brioche
Brioche z masełkiem
Przepis na brioche
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]