Przepis na bezy

19 sie 2015

Zrobiłam dwie tarty, do których potrzebne mi było 16 żółtek – do masy oczywiście. Zostało mi 16 białek i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do przygotowania bez. Mnóstwo bez i jedna Pavlova. W tym poście przedstawiam podstawowy przepis na bezy – kruche i delikatne na zewnątrz i miękkie, lepkie w środku.
Takie uwielbiam najbardziej. Pokażę Wam także jak przygotować bezy cytrynowe, bo takie też robiłam. Będzie mega słodko i pysznie.

przepis na bezy

Przepis na bezy

Przepis na bezy

Przyrządzenie:

Nastaw piekarnik na 130 stopni.

Białka ubij w mikserze na pianę. Cały czas miksując, dodawaj małe porcje cukru. Nie przestając miksować, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Miksuj całość jeszcze 3 minuty. Masa powinna być błyszcząca i gładka.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż okrągłe porcje masy na bezy. Możesz zrobić to łyżką albo szprycą. Połóż je tak, aby połowa była bardziej płaska – to będą spody bez.

Włóż bezy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz grzanie piekarnika do 100 stopni i piecz bezy jeszcze 45 minut.

Przygotuj krem z serka mascarpone. Umyj listki mięty i osusz. Posiekaj. Ubij serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubij zimną śmietankę. Pod koniec doda przesiany cukier puder. Delikatnie połącz śmietankę z serkiem mascarpone i posiekanymi listkami mięty.

Przygotuj masło orzechowe. Orzeszki ziemne wsyp do malaksera i miksuj, aż powstanie gładziutka masa. Pod koniec dodaj trochę soli do smaku.

Bezy jedz bez dodatków, z bitą śmietaną, z kremem z serka mascarpone, z malinami i masłem orzechowym lub z innymi, ulubionymi dodatkami.

Smacznego

przepis na bezy

przepis na bezy



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]