Pilaw z kurczakiem i warzywami

Po intensywnie spędzonym czasie i szalonym weekendzie nadrabiam zaległości i hurtowo „zalewam” Was postami. To danie jest bardzo zdrowe i pożywne. A przede wszystkim pyszne. Pilaw z kurczakiem i warzywami. Zapraszam.

pilaw z kurczakiem
Pilaw z kurczakiem i warzywami

Pilaw z kurczakiem i warzywami

Przyrządzenie:

Kawałki kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu, tymianku i oliwie. Upiecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piecz przez około 20 minut. Kurczak nie może być różowy w środku, a miękki i soczysty. Po wystudzeniu pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (ale się nie zrumieni).
Do warzyw wsyp pęczak i smaż minutę. Wlej wywar drobiowy i zagotuj. Dodaj tymianek i skórkę z cytryny. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie prawie miękka.
Do garnka dodaj groszek, zamieszaj i przykryj. Gotuj jeszcze 5 minut, aż pęczak będzie miękki. Dolej sok z cytryny i przypraw danie solą i pieprzem.
Dodaj kurczaka i dokładnie zamieszaj.
Podawaj pilaw z kurczakiem posypany umytą i osuszoną rukolą.

Smacznego

pilaw z kurczakiem
Pilaw z warzywami i kurczakiem
pilaw z kurczakiem
Pilaw z warzywami i kurczakiem
pilaw z kurczakiem
Pilaw z warzywami i kurczakiem