Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

9 lip 2013

Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Pozostaję „w temacie” potraw zdrowych i niskokalorycznych. Mięso kaczki jest co prawda wysokokaloryczne, ale jeśli usuniemy z niego tłuszcz jest samym dobrem. To źródło dobrze przyswajalnego białka, które bierze udział w odnowie tkanek organizmu. A dzięki dużej zawartości żelaza, potrawy z kaczki łagodzą objawy anemii.
Dzisiaj piersi z kaczki z samymi pysznościami, nie będę przedłużała, bo czas przedstawić danie znakomite.

Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Przyrządzenie:

W piekarniku ustaw opcję grillowania. Ustaw grzanie na 220C. Na środku włóż ruszt, a pod nim blachę.
Z piersi kaczki zdejmij skórę. Posyp ją solą i pieprzem.
Połóż mięso na ruszcie, częścią gdzie była skóra, do góry. Piecz około 10 minut. Gdy będzie ładnie przypieczona z wierzchu, przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz piekarnik i otwórz, mięso zostaw w środku przykryte papierem do pieczenia.
Brzoskwinie zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty. Potem zalej wodą zimną i zostaw na minutę. Wyjmij, obierz ze skóry i podziel na ćwiartki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj brzoskwinie, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz porwany tymianek. Smaż razem około 5 minut.
Piersi z kaczki pokrój w plastry i wyłóż na talerze. Wokół ułóż brzoskwinie. Na patelnię po brzoskwiniach wlej składniki sosu i gotuj na najwyższej mocy aby powstała gęsta konsystencja.
Polej sosem kaczkę i podawaj.

Smacznego

pierś z kaczki z brzoskwiniami
pierś z kaczki z brzoskwiniami
pierś z kaczki z brzoskwiniami

pierś z kaczki z brzoskwiniami

 



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]




[instagram-feed]