Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

11 maja 2015

Na targu możemy już rozkoszować się widokiem wielu młodych wspaniałych warzyw i owoców. Szparagi, botwina, młode ziemniaki czy rabarbar. Uwielbiam wiosnę! Podczas mojej ostatniej wizyty na targu kupiłam świeżutką pierś kaczki. Bardzo chciałam połączyć ją z wiosennymi smakami, dlatego przygotowałam danie, które Wam dzisiaj prezentuję. Młode ziemniaki, zielone szparagi, rukola i twardy ser kozi w sosie miodowo – musztardowym, idealnie skomponowały się z delikatnym mięsem kaczki.

pierś kaczki

Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki, umyj szparagi, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na parze. Przełóż do zimnej wody (najlepiej z lodem), aby nie straciły koloru i jędrności.

Zmiksuj (najlepiej blenderem) składniki na sos. Dolej trochę wody, jeśli jest za gęsty.

Świeżą pierś kaczki umyj pod zimną wodą i osusz. Usmaż na rozgrzanej patelni, od strony skóry, aż będzie złocista i chrupiąca. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 10 – 15 minut, aż pierś kaczki będzie gotowa – w środku soczysta i miękka. Odłóż na chwilę, aby „odpoczęła”.

W misce wymieszaj gorące ziemniaki pokrojone na ćwiartki, odcedzone szparagi, pokrojony w kostkę ser kozi, rukolę i sos (wlej tyle ile uważasz :). Na talerzu połóż warzywa, a na nich pokrojoną w plasterki kaczkę. Ją także polej sosem.

Możesz przygotować każdemu swoją porcję. Ja dzisiaj podałam wszystko na jednym talerzu, z którego każdy nakładał sobie na swój.

Smacznego

pierś kaczki

pierś kaczki



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]