10 lis 2015
Wydawać się może, że do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko. A zostało już tylko 1,5 miesiąca! Najwyższy to zatem czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Potrzebuje on poleżeć w zimnie od 4 do 6 tygodni. Jego przygotowanie nie jest w ogóle trudne i czasochłonne, dlatego warto poświęcić mu chwilę, aby móc podzielić się pysznym piernikiem ze swoimi najbliższymi podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Jako dodatki proponuję powidła śliwkowe oraz krem z orzechów włoskich. Autorką kremu jest Tosia z bloga burczymiwbrzuchu. Jego smak idealnie komponuje się z piernikiem i powidłami śliwkowymi.
Piernik staropolski dojrzewający
Do rondelka wlej miód, włóż masło oraz wsyp cukier. Podgrzej i rozpuść całość na małym ogniu, mieszając. Uważaj, aby nie przypalić.
Mąkę przesiej do miski. Wlej rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Gdy wystygnie, zagnieć wszystko dokładnie.
Wlej mleko, wbij jajka, wsyp sól, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Ja używam do tego robota kuchennego, zdecydowanie ułatwia sprawę 😉
Przełóż ciasto do naczynia, np. glinianego. Przykryj ręcznikiem bawełnianym i wstaw do lodówki lub chłodne miejsce (spiżarka, piwniczka) na około 5 tygodni.
Po tym czasie będziemy piec piernik. Napiszę zatem co dalej za około 5 tygodni 🙂
Na trzy lub cztery dni przed Wigilią ciasto podziel na trzy równe części. Zagnieć chwilę rękami. Formę do pieczenia o wymiarach 12×30 albo 12×40 wyłóż papierem do pieczenia i włóż jedną część ciasta. Wyrównaj w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
Piecz każdy kawałek oddzielnie przez około 30 minut, w zależności od wielkości foremki. Wykałaczką sprawdź czy ciasto jest dobre – patyczek musi być suchy, ale spód ciasta powinien być miękki. Wystudzone kawałki piernika obłóż papierem do pieczenia – każdy oddzielnie. Wszystkie trzy razem zawiń folią aluminiową i odstaw na 2 – 3 dni.
Jeśli piekłaś/piekłeś ciasto w mniejszej foremce to prawdopodobnie najlepiej będzie, gdy każdy kawałek przetniesz wzdłuż na pół i powstanie wtedy 6 części – na 2 pierniki.
Przygotuj krem orzechowy. Przebrane z łupinek orzechy włoskie zmiksuj na proszek. Wsyp cukier puder i utrzyj razem z orzechami. W rondelku podgrzej śmietankę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągnij. Stopniowo wlewaj letnią kremówkę i ponownie zmiksuj składniki kremu, do ich dokładnego połączenia. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstaw do ostudzenia.
Dolny blat piernika przełóż powidłami, nałóż drugi blat i posmaruj go masą orzechową i przykryj trzecim blatem. Ostrym nożem wyrównaj boki piernika. Zawiń go w folię aluminiową i zostaw na minimum 4 godziny (lub na noc).
Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do aluminiowej miski włóż czekoladę z masłem. Miskę połóż na garnuszku z gotującą się wodą. Łyżką mieszaj czekoladę z masłem, aż całkowicie się rozpuszczą i połączą.
Wierzch i boki piernika posmaruj czekoladą, posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i odstaw do ostygnięcia. Piernik staropolski zawiń w folię aluminiową lub od razu podawaj.
Smacznego
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]