Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

24 maja 2017

Jest mi niezmiernie miło, bo zostałam jedną z ambasadorek kolejnej, piątej edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Ta edycja ma na celu zwiększyć świadomość mam w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych oraz pokazać, jak w prosty i jednocześnie pomysłowy sposób wykorzystać możliwości kaszy i wprowadzić ją do jadłospisu dziecka. Z wielką przyjemnością zatem podejmuję to wyzwanie i pierwszym przepisem, na który z tej okazji zapraszam jest pęczotto z botwinką i serkiem kozim.

Jak sama nazwa dania wskazuje do jego przygotowania użyłam jęczmiennej kaszy pęczak. Kasza ta, zawiera bardzo dużo błonnika, co zapobiega zaparciom oraz bólom brzucha i wspomaga odchudzanie. Obniża także poziom cholesterolu we krwi. Pęczak jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, zawiera węglowodany oraz minerały: magnez, fosfor, cynk, selen, mangan i miedź. Więcej o pęczaku przeczytacie na stronie kampanii „Lubię kaszę”. Pamiętajcie jednak, że kasza pęczak zawiera gluten, zatem nie może być podawana osobom chorym na celiakię.

Dlaczego warto, aby nasze dzieci jadły kasze?

„Dzięki krzemowi u maluchów prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużych ilości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna warunkuje prawidłowy rozwój mózgu… – wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która przy okazji jest lekkostrawna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla dzieci świetna będzie również kasza manna. Jest ona najlepszym źródłem glutenu, dla jeszcze młodego układu pokarmowego, którego wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5 a 6 miesiąca życia malucha.” – Źródło http://lubiekasze.pl/wszystko-o-kaszy/kto-powinien-jesc-kasze

„Kasza kukurydziana jest jedną z pierwszych kaszek, którą wprowadza się do diety maluszków (z początkiem 5-go miesiąca), jeszcze zanim w jadłospisie pojawi się gluten.” – Źródło http://lubiekasze.pl/wszystko-o-kaszy/kto-powinien-jesc-kasze

pęczotto z botwinką

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Przyrządzenie:

Bulion zagotuj. Cebulę szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. Natkę pietruszki umyj zimną wodą, osusz i posiekaj. Kaszę przepłucz zimną wodą.
Botwinkę umyj zimną wodą. Małe buraczki obierz i pokrój na plasterki razem z łodyżkami. Liście grubo posiekaj i odłóż do innej miseczki.
W garnku rozgrzej masło kozie. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili mieszania wsyp kaszę pęczak. Wymieszaj dokładnie, po jednej minucie wrzuć do garnka buraczki z łodyżkami botwinki oraz dodaj skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj. Wlej jedną chochlę bulionu warzywnego i cały czas mieszaj, aż kasza wchłonie wywar. Powtarzaj tę czynność, aż pęczak będzie gotowy.
Pod koniec gotowania dodaj do pęczotto liście botwinki. Po dwóch minutach mieszania zdejmij garnek z ognia. Dodaj serek kozi do smarowania oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Pęczotto podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki. Ja dołożyłam też kilka mikro liści groszku.
Smacznego

Pęczotto z botwinką

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

pęczotto z botwinką

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

pęczotto z botwinką

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

pęczotto z botwinką

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

pęczotto z botwinką

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pęczotto z botwinką i serkiem kozim
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)


Makaron z sosem truskawkowym

Przygotowując ten przepis myślałam o czasach dzieciństwa, kiedy w sezonie truskawkowym jadłam truskawki z cukrem i śmietaną. Koniecznie rozgniecione widelcem! Teraz nie jadam cukru w ogóle, śmietany też unikam. Odchudziłam zatem ten pomysł używając syropu z agawy i jogurtu naturalnego. Podkręciłam go też lekko, dodając uprażone orzeszki pinii, czerwony pieprz i listki świeżej mięty. Bardzo dobrze […]

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską

Kolejną moją propozycją na danie z kaszą w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień„, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych jest zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską. Podaję ją z pesto z liści rzodkiewki – jest pyszne i przy okazji wykorzystujemy całą rzodkiewkę i […]