26 lut 2013
Ostra zupa z krewetkami
Marzeniem moim, może trochę bardziej realnym w najbliższym czasie niż otwarcie własnej restauracji – była zawsze i jest podróż na Barbados! Wspaniale było by bujać się w hamaku na plaży z drinkiem w ręku, przy wesołych i optymistycznych dźwiękach muzyki reggae…
Wiem, że kiedyś ta przygoda się spełni i razem z moją rodziną i przyjaciółmi przeżyjemy wakacje życia.
Na razie jednak pozostaje mi bujać w obłokach… a chcąc przybliżyć sobie choć trochę klimat Wysp Karaibskich postanowiłam zrobić zupę, która – jak sobie wyobrażam, mogłaby być podawana w jednej z tamtejszych restauracji przy plaży.
Jest to zupa ostra, ja takie bardzo lubię. Wystarczy, jeśli chcesz, że zmniejszysz ilość kurkumy, pieprzu kajeńskiego oraz tabasco, a będzie zdecydowanie łagodniejsza.
Ostra zupa z krewetkami, chorizo i kurczakiem
Składniki
Papryka z pieczarkami
Ostra zupa z krewetkami
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]