Orientalna zupa rybna

14 Paź 2016

W jesienne i niedługo niestety, zimowe dni dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Orientalna zupa rybna jest moją propozycją na chłody. Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa z dorszem, warzywami i mleczkiem kokosowym. Rozgrzewa od pieprzu cayenne – dajcie go tyle ile chcecie. Im więcej tym zupa będzie bardziej ostra i ocieplająca 🙂 Do zupy przygotujcie aromatyczny ryż i rozkoszujcie się pysznym, pożywnym i zdrowym obiadem.

orientalna zupa rybna

Orientalna zupa rybna

Orientalna zupa rybna z ryżem

Przyrządzenie:

Przygotuj ryż. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Dodaj ryż i smaż krótko. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ryż, aż będzie miękki i wchłonie wywar – około 15 – 20 minut.
W tym czasie przygotuj zupę. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój w paseczki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekane szalotki i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Po chwili posiekaną papryczkę chili i pieprz cayenne. Wlej bulion i mleczko kokosowe. Dodaj pokrojone papryki, skórkę z limonki i dolej sok z limonki. Doda j do garnka kawałki dorsza. Dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż ryba będzie miękka i delikatna w środku. Około 6 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
Zupę podawaj z posiekanym grubym szczypiorem i kolendrą oraz z ćwiartką limonki. Obok w miseczce podaj ugotowany ryż posypany posiekanym grubym szczypiorem.

Smacznego

orientalna zupa rybna

Zupa z dorszem i warzywami

orientalna zupa rybna

Aromatyczny ryż

orientalna zupa rybna

Orientalna zupa rybna

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Orientalna zupa rybna
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]