6 cze 2017
Przygotowując ten przepis myślałam o czasach dzieciństwa, kiedy w sezonie truskawkowym jadłam truskawki z cukrem i śmietaną. Koniecznie rozgniecione widelcem! Teraz nie jadam cukru w ogóle, śmietany też unikam. Odchudziłam zatem ten pomysł używając syropu z agawy i jogurtu naturalnego. Podkręciłam go też lekko, dodając uprażone orzeszki pinii, czerwony pieprz i listki świeżej mięty. Bardzo dobrze to wyszło. Jeśli makaron z sosem truskawkowym będziecie przygotowywać dla Waszych dzieci to polecam jednak zrezygnować z pieprzu – nie jest to raczej smak, który polubią.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Truskawki umyj zimną wodą i odetnij szypułki. Do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sos truskawkowy przełóż truskawki. Dolej sok z cytryny oraz syrop z agawy. Syropu dodaj ile uważasz – jeśli chcesz, żeby sos był bardziej słodki dolej więcej syropu. Zmiksuj całość blenderem i odstaw.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i przelej zimną wodą.
Porcje makaronu nałóż do głębokich talerzy. Polej sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Na górze posyp uprażone orzeszki pinii oraz utłuczone w moździerzu ziarna czerwonego pieprzu (jeśli używasz). Na koniec połóż kilka listków mięty.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]