Przygotowując ten przepis myślałam o czasach dzieciństwa, kiedy w sezonie truskawkowym jadłam truskawki z cukrem i śmietaną. Koniecznie rozgniecione widelcem! Teraz nie jadam cukru w ogóle, śmietany też unikam. Odchudziłam zatem ten pomysł używając syropu z agawy i jogurtu naturalnego. Podkręciłam go też lekko, dodając uprażone orzeszki pinii, czerwony pieprz i listki świeżej mięty. Bardzo dobrze to wyszło. Jeśli makaron z sosem truskawkowym będziecie przygotowywać dla Waszych dzieci to polecam jednak zrezygnować z pieprzu – nie jest to raczej smak, który polubią.
Makaron z sosem truskawkowym, jogurtem, orzeszkami pinii i czerwonym pieprzem
Przyrządzenie:
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Truskawki umyj zimną wodą i odetnij szypułki. Do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sos truskawkowy przełóż truskawki. Dolej sok z cytryny oraz syrop z agawy. Syropu dodaj ile uważasz – jeśli chcesz, żeby sos był bardziej słodki dolej więcej syropu. Zmiksuj całość blenderem i odstaw.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i przelej zimną wodą.
Porcje makaronu nałóż do głębokich talerzy. Polej sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Na górze posyp uprażone orzeszki pinii oraz utłuczone w moździerzu ziarna czerwonego pieprzu (jeśli używasz). Na koniec połóż kilka listków mięty.