Makaron z kurczakiem i boczniakami w sosie z sera Camembert

10 gru 2014

Czasem zadaję sobie pytanie: czy może być więcej pomysłów na makaron niż te, które już znam? Jak tylko chwilę się zastanawiam, odpowiedź jednak zawsze jest jednoznaczna: oczywiście tak. Po chwili przemyślenia wiem, że w mojej głowie jest chyba niezliczona ilość wariacji makaronowych. Dzisiaj kolejna – makaron z kurczakiem, boczniakami i selerem naciowym w aksamitnym sosie z sera Camembert… wspaniale, prawda? Ale to nie wszystko – do tego oliwa z oliwek z truflą i prażone orzechy laskowe – danie idealne. Czosnkowa rodzina w pełni zadowolona, możecie zresztą zobaczyć moje pomocniczki w trakcie robienia zdjęć – nie mogły się powstrzymać od jedzenia.

makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem i boczniakami w sosie z sera Camembert

Przyrządzenie:

Kawałki kurczaka włóż do miski. Dodaj czosnek, gałązki tymianku, około 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.

Wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed smażeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Z marynaty kurczaka wyjmij gałązki tymianku i smaż kurczaka, aż będzie jędrny, około 8 minut, mieszając cały czas.

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotkę, czosnek i seler naciowy. Smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj boczniaki i smaż 5 minut. Dodaj ser Camembert i mieszaj sos, aż ser się rozpuści.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Do patelni z warzywami i serem dołóż kurczaka i śmietanę. Wymieszaj wszytko dokładnie. Przełóż makaron prosto z wody i wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Raz jeszcze całość wymieszaj dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Makaron z kurczakiem podawaj od razu posypany uprażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego

makaron z kurczakiem

DSC_6555

makaron z kurczakiem

DSC_6561

DSC_6565

makaron z kurczakiem



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]