16 mar 2015
Na ile sposobów można przygotować makaron? Albo krewetki? A kurczaka? A może dobrym pomysłem będzie przyrządzenie tych wszystkich pyszności w jednym daniu? O tak! Zapraszam na danie wykwintne, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu – makaron orzo z krewetkami i kurczakiem zapiekany pod parmezanem. Jeśli spróbujecie tej zapiekanki, na pewno będziecie przyrządzać ją często. Daję gwarancję zadowolenia, a wręcz zachwycenia.
W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i zeszklij szalotki. Dodaj groszek i czosnek. Smaż około 3 minuty mieszając.
Dodaj makaron i smaż kolejne 2 minuty.
Zalej makaron z warzywami bulionem. Gotuj około 12 minut, aż makaron będzie ugotowany al dente, a bulion prawie w całości zostanie wchłonięty.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Do makaronu dodaj koncentrat pomidorowy i wlej sok z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem, dodaj kolendrę i wymieszaj. Zestaw z ognia.
Do makaronu dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i krewetki. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem Parmezan.
Wstaw do piekarnika i piecz zapiekankę przez 15 minut.
Makaron orzo z kurczakiem i krewetkami podawaj od razu, gorący.
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]