13 maj 2014
Od mojej przyjaciółki dostałam jakiś czas temu cudownie piękny makaron kokardki. Wiedziałam, że zasługuje on na najlepsze towarzystwo. Idealnie się złożyło, gdy od przyjaciela z kolei, dostałam wspaniałe sery z Amsterdamu. Musiałam to jakoś razem fajnie połączyć. I tak powstało danie przepyszne – makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypana uprażonymi orzeszkami pinii i startym na grubej tarce serem z Amsterdamu. Jakim – niestety nie wiem, bo na opakowaniu nie było nazwy sera. Jest to na pewno połączenie kilku rodzajów sera – może mimolette, gouda, edam? Nie mam pojęcia, ale był przepyszny. Wam proponuję użyć po prostu takiego, który lubicie najbardziej.
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]