Grillowana kasza manna z krewetkami i warzywami

16 Sie 2017

Jedliście kiedyś grillowaną polentę? Ja wiele razy i bardzo ją lubię. Zastanawiając się nad kolejnym przepisem w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, pomyślałam, że przygotuję w ten sposób kaszę mannę. Moje dzieci bardzo ją lubią, ale przeważnie jemy ją w wersji na słodko. Okazało się, że grillowana kasza manna była strzałem w dziesiątkę! Wszystkim w domu bardzo zasmakowała. Podałam do niej krewetki, które też wszyscy uwielbiamy oraz świeże sezonowe warzywa – makaron z cukinii oraz salsę z pomidorów. Powstało pyszne, pełnowartościowe i kolorowe danie.

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Przyrządzenie:

Zetrzyj ser Cheddar na tarce o grubych oczkach.

W rondelku zagotuj wodę i posól. Powoli wsyp kaszę mannę od razu mieszaj. Po jednej minucie zdejmij z ognia i szybko dodaj starty ser, łyżeczkę masła oraz pieprz biały do smaku. Dokładnie i energicznie wymieszaj całość. Przełóż do naczynia cienko wysmarowanego masłem i odstaw do ostygnięcia. Kasza manna stężeje tak, że będzie można ją pokroić.

Z krewetek zdejmij pancerze oraz usuń układ trawienny. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Wycinaj paski używając obieraczki do warzyw. Odrzuć miękki środek z pestkami.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miseczki. Szalotkę obierz, posiekaj i dodaj do pomidorów. Posiekaj także kolendrę i dodaj do miseczki wraz z oliwą z oliwek. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Kaszę mannę pokrój na mniejsze kawałki i grilluj ze wszystkich stron na patelni grillowej bądź na grillu. Możesz też usmażyć ją na regularnej patelni.

W tym samym czasie na dwóch patelniach rozgrzej po 1 łyżce masła klarowanego. Na jedną patelnię dodaj paski cukinii, na drugą wrzuć krewetki. Do cukinii wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Mieszaj wszystko smażąc na dość wysokim ogniu przez 2 – 3 minuty.

Na talerzu połóż grillowaną kaszę mannę, porcję makaronu z cukinii oraz krewetki. Polej salsą pomidorową, odcedzając nadmiar powstałej wody.

Smacznego

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą i bobem

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Lubię kaszę

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Grillowana kasza manna z krewetkami i salsą pomidorową
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]

Rosół dyniowy z kaszą manną

Dzisiejszy przepis to moja kolejna propozycja w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mamy sezon dyniowy, robi się chłodniej, a na takie dni idealne są gorące zupy. Doskonałą rozgrzewającą zupą jak wiadomo jest rosół. Postanowiłam zatem przygotować rosół dyniowy. W dzieciństwie moja […]