Dorsz w orzechach

Zastanawiałam się jak ciekawie i nieco inaczej niż zwykle mogę przygotować rybę. Pomyślałam, żeby skomponować ją z czymś niestandardowym. Obtoczyłam ją w panierce z prażonych i posiekanych orzeszków nerkowca i sezamu. Jako dodatek, oprócz czarnego ryżu, proponuję konfiturę z żurawiny. Żurawina duszona w czerwonym winie, potem „wskoczyło” do niej posiekane jabłko. Dorsz w orzechach wyszedł pyszny i wykwintny. Zadowolona jestem bardzo.

dorsz w orzechach
Dorsz w orzechach, żurawina duszona w winie, czarny ryż

Dorsz w orzechach, żurawina duszona w winie, czarny ryż

Przyrządzenie:

Ugotuj ryż w osolonej wodzie i odcedź.
Żurawinę gotuj razem z winem w rondelku. Gdy zmięknie, a wino prawie w całości wyparuje, dodaj jabłko. Zamieszaj dokładnie, przykryj rondelek i zmniejsz ogień. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie i powstanie konsystencja konfitury.
Filety z dorsza posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz w jajku, a następnie dokładnie w orzechach.
Smaż rybę na rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron. Jeśli filety są grube (moje takie były), włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, na około 5 minut. Wtedy „dojdą” w środku. Uważaj jednak, aby się nie wysuszyły.
Na talerzu ułóż porcję ryżu, konfiturę z żurawiny i porcję ryby. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

Smacznego

dorsz w orzechach
dorsz w orzechach
dorsz w orzechach
dorsz w orzechach