Czekoladowe tagliatelle z sezamową ricottą, truskawkowym sosem i owocami

20 maj 2013

Na zakończenie „makaronowego maratonu” będzie coś niesamowicie wyjątkowego – czekoladowe tagliatelle (świeżutkie od Ciao Bella) z sezamową ricottą, sosem truskawkowym, malinami, borówkami amerykańskimi, a to wszystko posypane uprażonymi płatkami migdałów… mniam… mniam.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Rezydencje dla artystów gotujących”, którego organizatorem jest Malta Festival Poznań we współpracy z Durszlak.pl.
To propozycja na deser.

Czekoladowe tagliatelle z sezamową ricottą, truskawkowym sosem i owocami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Serek ricotta zamieszaj dobrze z pastą sezamową.
Z truskawek odetnij szypułki, umyj i zmiksuj z brązowym cukrem.
Na makaron połóż porcję ricotty, polej sosem truskawkowym, połóż maliny i borówki. Na koniec posyp danie uprażonymi płatkami migdałów i udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
czekoladowe tagliatelle
czekoladowe tagliatelle
czekoladowe tagliatelle
    


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]



[instagram-feed]