Cytrynówka domowa

17 sty 2017

Z alkoholi najbardziej lubię pić wino, wódkę czystą, nalewki domowej roboty i kwaśne mocne drinki. Dlatego też moja cytrynówka jest kwaśna i ma super moc. Robi się ją banalnie prosto i błyskawicznie. Najlepiej smakuje, gdy damy jej trochę czasu, aby się przegryzła. Jeśli jednak nie masz czasu lub cierpliwości to po 24 godzinach także jest pyszniutka.

Sprawdziłam to całkiem niedawno, gdy przygotowałam ją dzień przed Blogowigilią. Nie było osoby, która by narzekała, a wręcz przeciwnie – wszystkim bardzo smakowała. Błąd był jedynie taki, że przyniosłam tylko jedną butelkę, która rozeszła się w mig. Za rok biorę ze sobą co najmniej trzy sztuki.

Teraz czas karnawału, dlatego to idealny moment, aby sprawić sobie lub komuś taki wysokoprocentowy prezent. Zresztą, na dobrą nalewkę jest zawsze dobry czas!

cytrynówka

Cytrynówka domowa

Cytrynówka błyskawiczna domowej roboty

Przyrządzenie:

Umyj i sparz butelkę, w której będziesz przygotowywać nalewkę.

Umyj i sparz także cytryny. Z czterech zetrzyj skórkę. Ze wszystkich wyciśnij sok.

Wymieszaj razem spirytus z przegotowaną letnią wodą. Wlej sok z cytryn, dodaj cukier oraz skórkę z cytryny. Zakręć butelkę i wstrząśnij kilka razy. Odstaw na 48 godzin.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez drobne sitko do czystej sparzonej butelki. Szczelnie zamknij. Domowa nalewka nadaje się już do picia, choć z każdym Twoim dniem cierpliwości będzie łagodniała i stawała się jeszcze smaczniejsza.

Smacznego

cytrynówka

Cytrynówka domowej roboty

cytrynówka

Cytrynówka domowej roboty

cytrynówka

Nalewka cytrynowa domowej roboty






[instagram-feed]