Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

27 maj 2013

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

W tą paskudną pogodę zachciało mi się zjeść coś bardziej „treściwego”, sałatka to jednak za mało na dzisiaj. Miałam w domu kupione wcześniej chlebki pita i postanowiłam dzisiaj je wykorzystać. Z cielęciną, trochę na ostro, wyszły obłędnie.

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

Przyrządzenie:
Cielęcinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wlej 2 łyżki sosu Worcestershire, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posól i posyp pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, zamieszaj i smaż razem około 4 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Smaż razem pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dorzuć cieciorkę oraz rukolę. Dodaj pół łyżeczki mielonej papryki chilli oraz łyżeczkę przyprawy meksykańskiej, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż 2 minuty razem.
Pity przygotuj jak podaje instrukcja na opakowaniu – najlepiej w tosterze.
Przetnij połowę chlebka, posmaruj z jednej strony w środku jogurtem naturalnym i faszeruj mięsem. Podawaj od razu.
Smacznego!
chlebek pita z cielęciną
chlebek pita z cielęciną
Przepis ten bierze udział w konkursie dla blogerów „Inspiruje nas Fit & Easy”.

Sałatki przepisy Fit & Easy

Ciecierzyca w roli głównej



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



[instagram-feed]