Babeczki z boczkiem i kapustą

6 wrz 2016

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie to moja propozycja jak pysznie można przygotować muffiny wytrawne. Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną możecie podać jako przystawkę czy przekąskę dla swoich gości. Jak wszystkie babeczki, i te przygotowuje się niezwykle łatwo. Nie wymagają naszego nakładu czasowego ani wybitnych zdolności kulinarnych. Łączymy ze sobą składniki, czekamy, aż się upieką i możemy delektować się wspaniałym smakiem babeczek na słono.

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Przyrządzenie:

Połowę plasterków boczku pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj boczek. Smaż razem mieszając, aż boczek będzie ładnie zarumieniony. Odstaw na bok.

Odciśniętą kapustę kiszoną pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, olej, jajko, boczek z cebulą, paprykę, kapustę kiszoną, jogurt, starty parmezan, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Ciasto na muffiny przelej do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdź czy są gotowe – jeśli będzie suchy, możesz wyciągać babeczki z piekarnika.

W czasie pieczenia usmaż pozostałe plasterki boczku na suchej patelni.

Każdą babeczkę z boczkiem i kapustą kiszoną podawaj z plasterkiem usmażonego boczku i posyp listkami natki pietruszki. Muffiny możesz jeść na ciepło, ale zimne także bardzo dobrze smakują.

Smacznego

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

babeczki z boczkiem

Babeczki z bekonem i kapustą kiszoną



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]




[instagram-feed]