Zupa ze szparagami

15 maja 2016

Pewnie się powtarzam, ale szparagi uwielbiam w każdej postaci. Cieszę się, gdy jest na nie sezon. W ogóle mi się nie nudzą. Dzisiejszy przepis to zupa ze szparagami. Przygotowałam ją na mega esencjonalnym bulionie drobiowo – wołowym. Możesz także przyrządzić ją na wywarze warzywnym. Jak wolisz. Zupę proponuję podać z jajkiem poche (inaczej jajko w koszulce), doprawić sokiem z cytryny i skropić oliwą truflową. Bajka <3

zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami i jajkiem poche

Przyrządzenie:

Zaczynamy oczywiście od przygotowania bulionu. Mięso wołowe oraz drobiowe dobrze wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 20 minut.

Cebulę i czosnek opal nad palnikiem z gazem albo na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną, tak jak ja.

Warzywa na bulion obierz i umyj zimną wodą. Włóż do garnka z mięsem. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 3 godziny. Dopraw solą i na ostatnie 20 minut dodaj umyte gałązki tymianku.

Wyjmij mięso i warzywa z garnka – większość przyda Ci się na pierogi. Możesz je zamrozić do wykorzystania kiedy indziej. Niepotrzebne warzywa i tymianek wyrzuć. Przecedź bulion przez sitko.

Szparagi umyj dokładnie zimną wodą. Odkrój twarde końcówki – około 3 centymetry z dołu szparagów. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi jak wstążki tagliatelle.

Do gotującego się bulionu włóż wstążki szparagów. Wlej sok z cytryny i ewentualnie dopraw zupę do smaku. Szparagi gotuj 3 minuty i wyłącz ogień.

Przygotuj jajko w koszulce. Jajko musi mieć temperaturę pokojową. Wbij je do małej miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wlej około 3 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny. Do bulgoczącej wody szybkim ruchem wlej jajko. Łyżką wykonuj wirujące ruchy w wodzie naokoło jajka. Od dołu do góry. Tak jakby otulaj żółtko białkiem. Gotuj jajko w ten sposób przez około 2 – 3 minuty, w zależności od wielkości jajka. Białko będzie ścięte, a żółtko pięknie rozpłynie się w zupie. Wyjmij jajko delikatnie łyżką cedzakową i nałóż do talerze z gorącą zupą ze szparagami.

Z wierzchu skrop zupę oliwą z oliwek z białą truflą oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]