Zupa z soczewicy i pieczonej papryki ze szpinakiem

7 Lut 2016

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki ze szpinakiem i kaszą jaglaną jest jedną z moich ulubionych. Jest pyszna, bardzo pożywna i dietetyczna. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a efekt jest zdumiewający. Z całą pewnością może być zjedzona na obiad jako danie główne. Zupa z soczewicy to doskonała propozycja na chłodniejsze dni. Aby mocniej Was rozgrzała możecie dodać kilka kropel sosu Tabasco, mieloną papryczkę chilli albo imbir.

zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy – przyrządzenie:

Umyj czerwone papryki. Nastaw piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół). Połóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz, aż dobrze się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu obierz ze skórek oraz usuń gniazda nasienne i pestki.

Czerwoną soczewicę ugotuj  w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź.

Czosnek obierz i posiekaj.

Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz w suszarce do sałaty bądź na durszlaku.

Pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz pieczone papryki. Wlej gorący bulion warzywny i gotuj całość 3 minuty. Zestaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Do miseczek lub głębokich talerzy włóż porcję kaszy jaglanej oraz liście szpinaku. Wlej zupę. Dodaj także jogurt naturalny i porcję uprażonych orzechów. Z góry posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot